10.4.09

«Αναρχικοί ενάντια στο τείχος», Κατάληψη Πατησίων 61, Σάββατο 04.04.2009

Στην ανοιχτή εκδήλωση της κατάληψης το περασμένο Σάββατο μίλησαν δύο εκπρόσωποι της οργάνωσης "Anarchists Against The Wall", ένα αγόρι και ένα κορίτσι από το Ισραήλ, ηλικίας εικοσικάτι-τριανταπαρά. Οι ομιλίες τους συνοδεύονταν από φωτογραφικο υλικό και προβολή βίντεο. Μερικά πράγματα που συγκράτησα:

- Ξεκίνησαν παραθέτοντας ιστορικά-πολιτικά στοιχεία για να δείξουν το συνολικό πλαίσιο και τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι η κατάσταση στην Παλαιστίνη αποτελεί κατοχή, μια φυλακή με καθημερινές ταπεινώσεις και εκβιασμούς σε βάρος των παλαιστίνιων. Το περιεχόμενο δεν ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπο ή άγνωστο στους περισσότερους, φάνηκε όμως ότι στην ενημερωτική περιοδεία τους σε διάφορες χώρες του κόσμου ξεκινούν την παρέμβασή τους χωρίς την προϋπόθεση ότι το κοινό είναι εξαρχής ευνοϊκά τοποθετημένο απέναντί τους. Ένα από τα βίντεο που μας έδειξαν, σχετικά με την καταστροφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων και άλλων παραδοσιακών παλαιστινιακών καλλιεργειών για την επέκταση του διαχωριστικού τείχους, ήταν πολύ δυνατό.



- Δε δίστασαν να χαρακτηρίσουν την πλειονότητα των εποίκων «φασίστες» και "religious fundamentalists", που εξοπλίζονται από το κράτος, αποτελώντας ουσιαστικά παραστρατιωτικό του μηχανισμό. Υπάρχουν, συμπλήρωσαν, και εκείνοι που προσελκύονται απλά από το χαμηλό κόστος των επιδοτούμενων σπιτιών.


- Το σημείο που άρχισαν να δείχνουν εικόνες από τα όπλα που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός κι η αστυνομία απέναντι στους διαδηλωτές προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον. Aπό τα πιο εντυπωσιακά μέσα ήταν ένα water cannon (περίπου σαν αυτό της παρακάτω εικόνας) 3-σε-1, με τη δυνατότητα να εκτοξεύει ταυτόχρονα νερό, δακρυγόνα και μπογιά. Μάλιστα, η μπογιά επιλέχθηκε να είναι στα εθνικά χρώματα του Ισραήλ (γαλάζιο-άσπρο) για να μετατρέπει συμβολικά τους «προδότες», «αναρχικούς» και άλλους «συνοδοιπόρους των τρομοκρατών», σε γνήσιους πατριώτες! Δεδομένης της πρόσφατης συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στην προμήθεια αστυνομικού εξοπλισμού, ένα τέτοιο όχημα δε θα χρειαζόταν καμία μετατροπή για να χρησιμοποιηθεί κι εδώ!



- Τα πιο επικίνδυνα όπλα όμως είναι οι λαστιχένιες σφαίρες, αλλά και τα πραγματικά πυρά, καθώς και πολύ ανεπτυγμένες μορφές δακρυγόνων, όπως εκείνο που λειτουργεί με τη λογική της cluster-bomb που σκάει εκτοξεύοντας ταυτόχρονα 30 μίνι-δακρυγόνα, αλλά και μια πρόσφατη μορφή από δακρυγόνα-ρουκέτες. Μας έδειξαν εικόνες συντρόφων τους που χτυπήθηκαν στο κεφάλι: ένας ισραηλινός διαδηλωτής τραυματίστηκε στον εγκέφαλο από λαστιχένια σφαίρα και παρουσιάζει πλέον πολλαπλές αναπηρίες, ανάμεσα τους και την απώλεια της δυνατότητας ομιλίας, Από πραγματικά πυρά δολοφονήθηκε ένα δεκάχρονο παιδί παλαιστινιακής καταγωγής, στην κηδεία του οποίου δολοφονήθηκε κι ένας δεκαεπτάχρονος. Από ένα νέου τύπου δακρυγόνο-ρουκέτα χτυπήθηκε αμερικανός ακτιβιστής (ο Tristan Anderson) στο κεφάλι και νοσηλεύεται εδώ και μερικές βδομάδες σε νοσοκομείο μεταξύ ζωής και θανάτου με σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.



- Βασική δραστηριότητα των αναρχικών ομάδων είναι το σαμποτάρισμα των αποκλεισμών με το κόψιμο των συρματοπλεγμάτων και την μετακίνηση εμποδίων, όπως οι μεγάλες κοτρόνες και οι μπάρες, που δεν επιτρέπουν στους παλαιστίνιους τη διέλευση από και προς τις δουλειές τους.


- Επίσης, διοργανώνουν αντιπολεμικές-αντιμιλιταριστικές διαδηλώσεις, μαζί με άραβες (είτε παλαιστίνιους είτε ισραηλινούς πολίτες), όπως στον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα. Ακόμη, προχωρούν και σε άλλες ακτιβιστικές πρωτοβουλίες όπως το να κυκλοφορούν με λευκές φόρμες βαμμένες στο χρώμα του αίματος ή να περιφέρουν ένα πελώριο φαλλό στους δρόμους σατιρίζοντας τις ισραηλινές εκλογές σε κλίμα εθνικιστικού παροξυσμού ("erection day").



- Από ό,τι φάνηκε, δε χρησιμοποιούν ιδιαίτερα βίαιες μορφές διαμαρτυρίας, σε αντίθεση με την καταστολή που δέχονται. Εξάλλου και μόνο η άρνησή τους να ενταχθούν (ιδεολογικά και πρακτικά) στο απαιτούμενο «εθνικά ορθό» πλαίσιο και η δράση τους, είναι αρκετές για να σοκάρουν τους περισσότερους συμπατριώτες τους. Χαρακτηριστικά, ο ομιλητής, δείχνοντας μας εικόνες από τον αποκλεισμό στρατοπέδου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, σχολίασε «η διαδήλωση ήταν νόμιμη, δεν κλείσαμε όλες τις εισόδους, παρόλα αυτά μας συνέλαβαν όλους». Από τις συνεχόμενες συλλήψεις, αλλά και λόγω της μικρής εμβέλειας του πραγματικά αντιπολεμικού ισραηλινού κινήματος, μας εξήγησαν ότι αναγκάζονται να χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες για να συμμετάσχουν σε κάθε εκδήλωση-διαμαρτυρία, ώστε να μην ακυρωθεί κάποια από αυτές λόγω του ότι θα τους έχουν συλλάβει όλους!


- Μας εξήγησαν επίσης ότι στην ουσία η σύλληψη τους, όντας εβραίοι ισραηλινοί, δεν τους ανησυχεί τόσο, καθώς συνήθως αφήνονται ελεύθεροι μια μέρα μετά. Αντίθετα, οι άραβες σύντροφοί τους, σε περίπτωση που συλληφθούν, το πιθανότερο είναι να παραμείνουν για μήνες έως χρόνια στις φυλακές. Το μεγαλύτερο πρόβλημά της οργάνωσης είναι τα δικαστικά έξοδα, που έχουν συνολικά ξεπεράσει τα 100,000 δολάρια.


Οι φωτογραφίες είναι από το site awalls.org.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το σημερινό άρθρο, μπράβο! Ελπίζω να μη σε πειράζει να αναδημοσιεύσω ένα κομμάτι του, ε;

head charge είπε...

Ελεύθερα!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, αυτό είναι κάτι που θέλει πολλά κότσια! Πολύ καλή δημοσίευση.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό! Έστειλα ήδη το site σε αριστερούς φίλους ρατσιστές με τους ισραηλινούς. Να 'σαι καλά

head charge είπε...

Ευχαριστώ...!

aqua, μου άρεσε πάρα πολύ και το δικό σου ποστ για τη μυστική διαδήλωση στο Κάιρο (εδώ).