27.1.09

Caesar Caclamanius

Ξαφνικοί θόρυβοι το απόγευμα κάτω από το σπίτι. Φωνές, κρότοι, ποδοβολητά. Βγαίνω στο μπαλκόνι. Αναποδογυρισμένοι κάδοι σκουπιδιών και στο βάθος καπνοί από δακρυγόνα.

Μπαίνω ίντερνετ και βλέπω τι έχει συμβεί (1,2,3) - το συνδέω, για την ακρίβεια, με την είδηση που είχα ακούσει νωρίτερα σήμερα. Μπουλντόζες έπιασαν δουλειά από τα χαράματα στο παρκάκι Κύπρου-Πατησίων και ξερίζωσαν περισσότερα από 40 δέντρα πριν το πάρει κανείς χαμπάρι.

(Παλιότερη δορυφορική φωτογραφία από το Live Search Maps)

Ήταν γνωστό ότι είχε γίνει εδώ και καιρό συμφωνία του Δήμου Αθηναίων με εταιρεία για την κατασκευή ιδιωτικού γκαράζ (!) στον χώρο του πάρκου. Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν άμεσα συγκεντρώνοντας πάνω από 3000 υπογραφές και με τη συμπαράσταση φορέων όπως το Δασαρχείο, σταμάτησαν τις μπουλντόζες. Το πάρκο παρέμενε εγκαταλειμμένο από τους φορείς καθαριότητας του Δήμου, με τις εγκαταστάσεις της παιδικής χαράς να μην είναι πλέον ασφαλείς για χρήση, αναγκάζοντας τους κατοίκους να προβαίνουν μόνοι τους σε δεντροφυτέυσεις και καθαρισμό, όποτε μπορούσαν. Ο Δήμος έδωσε την «τελική λύση» με τον πιο πραξικοπηματικό και ύπουλο τρόπο.

Το βράδυ που πέρασα από την περιοχή, ήταν ακόμα μαζεμένοι αρκετοί κάτοικοι με πανό, γύρω τους κλούβες και ΜΑΤ.

Φωτογραφίες από το μπλογκ της Περιβαλλοντικής Ομάδας 41ου Λυκείου:

Δείτε επίσης από το ίδιο μπλογκ:
Το πρώτο post-αναφορά στα προβλήματα του πάρκου, δυόμισι μήνες πριν.
Screenshot από την κατάθεση αιτήματος καθαρισμού του πάρκου στο site του Δήμου Αθηναίων, τρεις μέρες πριν την καταστροφή του!

*********************************************************


Από την "Κατοικία των Θεών" (εκδ. Μαμουθκομιξ), το καλύτερο ίσως τεύχος της σειράς του Αστερίξ, εξαιρετικά επίκαιρο...

Αν και υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ Καίσαρα - Ν. Κακλαμάνη:

- Ο Καίσαρας του Goscinny ήθελε να κάνει το δάσος πάρκο, όχι το πάρκο πάρκινγκ.
- Ήταν πιο ειλικρινής στις προθέσεις του, καθώς δεν είχε δηλώσει ποτέ «θα γκρεμίσω κτίρια, για να φτιάξω πάρκα».

4 σχόλια:

varometro είπε...

Έτσι δημαρχάρα! Μπράβο! Να μην μείνει δείγμα πράσινο ούτε στο Βοτανικό ούτε στην Πατησίων ούτε πουθενά. Τι στο διάολο τα θέλουμε τα δέντρα; Πουλιά μαζεύουν που χέζουν όλον τον τόπο και με τις φωνές τους δεν σ' αφήνουν να ακούσεις τον θείο ήχο των αυτοκινήτων και να χαλαρώσεις, φύλλα σκορπάνε και λερώνουν την πεντακάθαρη πόλη μας, τον αέρα φιλτράρουν και μπορεί να πάθουμε τίποτα όπως τα πρεζόνια που πεθαίνουν άμα πάρουν καθαρή δόση κλπ... Κακλαμάνης και ξερό ψωμί ρε! Υπουργό περιβάλλοντος να τον κάνουμε να ξεμπερδεύουμε με την φύση σε πανελλαδικό επίπεδο. Τελικά όντως οι gay είναι αναγκαίοι...

varometro

head charge είπε...

Η δημαρχάρα προς το παρόν κρύβεται, ο αντιδήμαρχος βγήκε για να πει ότι κόπηκαν μόνο 12 δέντρα (!) κι ότι θα φυτευτούν μετά την «ανάπλαση» ψηλότερα δέντρα στην ταράτσα του γκαράζ...! Που σημαίνει ότι θα δούμε κάτι σαν το κατουρημένο γκαζόν στην Πλατεία (ένας Αλλάχ να την κάνει) Αιγύπτου.

Τώρα, γκέι ξεγκέι, δε μας κόφτει κιόλας. Άσε που αυτό συνήθως συνδέεται (έστω κι ως στερεότυπο) με την ευαισθησία και την καλλιέργεια.

Θυμάμαι επίσης και την ΥπΕξ με το αμίμητο «αυτοί που καίνε τον Άγνωστο Στρατιώτη, δύσκολο είναι να βάλουν φωτιές και στα δάση;». Ε, τότε αυτοί που σαν τους κλέφτες μες την άγρια νύχτα καταστρέφουν τα πάρκα στην πόλη (εταιρείες-γκάνγκστερ με πολιτειακή στήριξη), πόσο δύσκολο τους είναι να κάψουν ένα δάσος για να το «αξιοποιήσουν»;

ΥΓ. Βίντεο εδώ

alex_m είπε...

Καλησπέρα ,
με ικανοποίηση βλέπω ότι το πρόβλημα που δημιουργεί ο δήμαρχος Κακλαμάνης παίρνει έκταση και στα blogs . Βεβαίως τα ΜΜΕ αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε σοβαρή αναφορά στο θέμα . Χτες μόνο ο ΣΚΑΙ είχε την είδηση μπροστά και από το θέμα των αγρ. κινητοποιήσεων , ενώ σήμερα από ότι μπόρεσα να δω ο ΑΝΤ δια του Ευαγγελάτου με καλεσμένο τον Κακλαμάνη μόνο !
Υπάρχει ικανοποιητική εξήγηση και για τα δύο . Ο μεν ΣΚΑΙ ασχολείτε με το θέμα γιατί πως αλλιώς να σταθεί η δήθεν περιβαλλοντική ευαισθησία του Αλαφούζου (εκστρατείες πρασίνου κλπ) , ο δε ΑΝΤ του Κυριακού πρέπει να "ξεχρεώσει" την στάση του Κακλαμάνη στην υπόθεση δενδροφύτευσης του καταπατημένου χώρου από τον Πανελλήνιο στο πεδίον του Αρεως !
Στην υπόθεση αυτή , οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να μας βρούν αλληλέγγυους .
Το πράσινο της περιοχής του Δήμου της Αθήνας , είναι υπόθεση όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου . Αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής στα όρια του Δήμου της Αθήνας , μας αφορούν όλους , πολύ δε περισσότερο όταν λαμβάνονται μ' αυτόν τον τρόπο και για αυτούς τους λόγους (τσιμεντοποίηση κλπ) .

head charge είπε...

Είναι πραγματικότητα ότι τα δελτία ειδήσεων πλέον τα βλέπουμε, όχι τόσο για να παρακολουθήσουμε τι θα δείξουν, όσο για να δούμε τι θα αποκρύψουν και πως θα παρουσιάσουν την κάθε είδηση, ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται. Την ημέρα που κόπηκαν τα δέντρα (προχθές) έπεσαν ένα σωρό δακρυγόνα, έκλεισε η Πατησίων και το θέμα στα περισσότερα ΜΜΕ πέρασε στο ντούκου.

Στο λίγο που είδα χθες, πέτυχα μια σύντομη αναφορά στη ΝΕΤ (εκφώνηση & βίντεο διάρκειας λιγότερης από μισό λεπτό), όπου παραδόξως το θέμα παρουσιάστηκε αρκετά καλά (βάζοντας και δηλώσεις κατοίκων), έστω και θαμμένο προς το τέλος του δελτίου.

Το δίπτυχο "νεοφιλελευθερισμός + οικολογία" του Σκάι (και της Καθημερινής) μου είναι κι εμένα αχώνευτο (καθώς είναι αντικειμενικά αντιφατικό), αν και αναγνωρίζω ότι σε περιπτώσεις που συμβάλλουν έστω κι έτσι στην ευαισθητοποίηση σε θέματα οικολογικής συνείδησης, είναι θετικό. Τώρα για τον ΑΝΤ1 ισχύει το «στο σπίτι του κρεμασμένου, δε μιλάνε για σχοινί».

Η δημοσίευση μιας ανάρτησης σε μπλογκ είναι το ελάχιστο. Από εκεί και πέρα, έχει σημασία τι γίνεται πλέον στην πράξη και δυστυχώς τώρα που γύρισα, βλέπω ότι σήμερα τα ξημερώματα ξανάπιασαν δουλειά οι μπουλντόζες.