26.6.09

Earl Sixteen & Ranking Joe (3 picks)

Ο Earl Sixteen έγινε γνωστός στα 90s ως guest vocalist σε δίσκους των Leftfield. Αντίστοιχα όμως με τον Horace Andy των Massive Attack, έτσι κι ο ίδιος κουβαλούσε μια αρκετά ογκώδη δισκογραφική παρουσία πίσω του, ήδη από τη δεκαετία του 70.

Εδώ, τραγουδάει το “Malcolm X”, μια σύνθεση του Winston McAnuff που έγινε γνωστή κυρίως από τον Dennis Brown, σε παραγωγή Derrick Harriot:



Ο Lee Perry διανύει τη χρυσή εποχή ως παραγωγός - επιμελητής - σαμάνος του στούντιο Black Ark στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Από τα μικρόφωνα του πέρασε και ο Earl Sixteen για να τραγουδήσει το underground classic “Freedom”:



Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1992, συνεργάζεται με τον βρετανό dub producer Mad Professor στο δίσκο “Babylon Walls”, από όπου ακούμε το ομώνυμο κομμάτι:



Ο Ranking Joe, βρίσκεται εδώ και 35 χρόνια στη reggae μουσική σκηνή άλλοτε πίσω από ένα μικρόφωνο ως DJ είτε σε live sound systems είτε σε στουντιακές ηχογραφήσεις και άλλοτε ως παραγωγός και label owner.

Σε ένα από τα πρώτα του tracks για τον Bunny Lee, όταν ακόμα ονομαζόταν Little Joe (το προσωνύμιο Ranking το απέκτησε το 1977), κάνει toasting πάνω στο κλασικό κομμάτι των Burning Spear “Tradition” (εδώ στη διασκευή του Ronnie Davis):



Στα τέλη των 70s θα συνεργαστεί με τον Dennis Brown σε μια σειρά από κυκλοφορίες στην εταιρεία του δεύτερου, DEB productions. Από αυτά τα sessions προκύπτει και η διασκευή του Dennis Brown στο Slave Driver του Bob Marley που ακολουθείται από τη DJ version του Ranking Joe:



Από μια πολύ πιο πρόσφατη κυκλοφορία, το “Cultural Roots Showcase” EP του καναδού Ryan Moore (a.k.a. Twilight Circus Dub Sound System) από το 2007, όπου ο Ranking Joe συμμετέχει με τρία κομμάτια, ακούμε το “Shaka Zulu”:



Ο Earl Sixteen και ο Ranking Joe θα εμφανιστούν το Σάββατο στο Sunshine Reggae Festival στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Πολλούς από τους βετεράνους της reggae που έρχονται στα μέρη μας αξίζει να τους δει κανείς και μόνο για την ιστορία που κουβαλούν, καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ξαναπεράσουν από εδώ. Ελπίζουμε να μας αποζημιώσουν και με το παραπάνω!

Δεν υπάρχουν σχόλια: