28.11.08

Massive reggae originals

Η εξαιρετική συλλογή Massive Classics Vol. 1 παρουσιάζει όλα τα κομμάτια που διασκέυασαν ή χρησιμοποίησαν οι Massive Attack ως πηγές sampling για την ηχογράφηση του κλασικού Blue Lines.

Το σημερινό post είναι ένα μίνι-αφιέρωμα στα reggae originals που διασκεύασαν οι MA, στις περισσότερες περιπτώσεις επανηχογραφήσεις παλιότερων επιτυχιών του Horace Andy σε ένα αρκετά διαφορετικό trip-hop πλαίσιο.

Massive reggae originals (info + d/l link) [Play now]

1. Horace Andy - Spying Glass
2. Horace Andy - You Are My Angel
3. King Tubby - Angel Dub
4. John Holt - Got To Get Away
5. Dr. Alimantado - Poison Flour
6. Horace Andy - See A Man’s Face
7. Prince Moonie - See A Man’s Face

Horace Andy - Spying Glass

Ηχογραφημένο το 1983 για το label Wackies του Lloyd Barnes με έδρα τη Νέα Υόρκη, 11 χρόνια πριν την προς το ηλεκτρονικότερο αναμόρφωσή του από τους Massive Attack. Χαρακτηριστικό των Wackies παραγωγών είναι το «φύσημα» (σαν ήχος ηλεκτρικής σκούπας) στο background. Ένα είδος tribute στον ήχο αυτό είναι οι παραγωγές των βερολινέζων Rhythm & Sound (a.k.a. Basic Channel), που μέσω της εταιρείας τους επιμελούνται τις πρόσφατες επανακυκλοφορίες δίσκων της Wackies σε CD.

Horace Andy - You Are My Angel
King Tubby - Angel Dub

Παραγωγή του Bunny Lee από το 1973, το You Are My Angel ήταν από τα πιο δημοφιλή love songs του Horace Andy, πριν την αποδόμησή του σε rock/industrial συνιστώσες ως εναρκτήριο κομμάτι του Mezzanine των Massive Attack. Ο ξεχωριστός ρυθμός του πρωτότυπου σε μινόρε κλίμακα (χρησιμοποιημένος και σε άλλα κομμάτια από τον Bunny Lee) δέχτηκε και το dub treatment του King Tubby.

John Holt - Got To Get Away
Dr. Alimantado - Poison Flour

Γνωστό κι ως A Quiet Place ή Man Next Door πρωτοκυκλοφόρησε το 1971 (εποχή μεταίχμιο μεταξύ rocksteady, early reggae και roots) από τον John Holt, με τη βασική ιδέα πιθανότατα δανεισμένη από το minor 60s soul hit των Garnet Mimms & The Enchanters, Quiet Place. Διασκευασμένο έκτοτε πολλές φορές από Horace Andy, Dennis Brown, Bim Sherman μεταξύ άλλων, αλλά και από το γυναικείο punk group των Slits. Από τις επίσης αμέτρητες DJ version στον ίδιο ρυθμό, μία από τις πιο γνωστές είναι αυτή του Dr. Alimantado πάνω στην πρώτη εκτέλεση του Horace Andy.

Horace Andy - See A Man’s Face
Prince Moonie - See A Man’s Face

Το Mezzanine έκλεινε με ένα reprise του Exchange, βασισμένο εξολοκλήρου σε ένα sample του Isaac Hayes. Ο Horace Andy πρόσθεσε κάποια επιπλέον φωνητικά με στίχους από το See A Man’s Face, τραγούδι που υπήρχε στο κλασικό ντεμπούτο του Skylarking για το Studio One, το 1969. Η DJ version του Prince Moonie ηχογραφήθηκε το 1971.

(Οι εικόνες από τα Roots Archives)


Στη σελίδα του podomatic μπορείτε να ακούσετε και να κατεβάσετε ένα mix με τα παραπάνω κομμάτια.

1 σχόλιο:

head charge είπε...

Για όσους αναζητούν την πρώτη συλλογή σε CD, γνωστό κατάστημα της Ομόνοιας (συνώνυμο ταινίας του Fritz Lang), το έχει εδώ και καιρό στις εκπτώσεις με 4,90.