17.12.08

Ξεπεράστηκαν τα όρια της σάτιρας



Αν και τα παιδιά που έκαναν τη συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στη ΝΕΤ δεν κατάφεραν τελικά να μεταδώσουν τηλεοπτικά το 5λεπτο μήνυμα που είχαν σκοπό, πέτυχαν κάτι ίσως σπουδαιότερο: να βγάλουν στον αέρα το 5λεπτο μήνυμα του διευθυντή της ΕΡΤ.



Πρόχειρα συμπεράσματα από το διάγγελμα Παναγόπουλου:

- Ολόκληρο αυτό το 5λεπτο θα μπορούσε να μπει ατόφιο στην Ελληνοφρένεια, κάθε φράση είναι και μια φοβερή ατάκα, ένα κορυφαίο μαργαριτάρι.

- Η όλη εικόνα, ενός ανθρώπου αγχωμένου, μπερδεμένου, απολογητικού και σχεδόν ασυνάρτητου, θυμίζει σκηνή ταινίας όπου κατώτερο μέλος της Φαμίλιας πρέπει να απολογηθεί στο Μεγάλο Αφεντικό, εξηγώντας του γιατί το σχέδιο πήγε στραβά. Κι όλα αυτά με την ευγλωττία του γνωστού παράγοντα του Εδεσσαϊκού.

- Βαθύτερος λόγος του εκνευρισμού και του απολογητικού ύφους, το γεγονός ότι επέτρεψε να δοθεί η εικόνα πως «οι ταραχές» συνεχίζονται, «ανατρεπτικά στοιχεία» βγαίνουν στον αέρα, χαλώντας την παράδοση της ΕΡΤ στο φιλοκυβερνητικό αβαντάρισμα, όπου ο πρωθυπουργός είναι ιερή αγελάδα κι η κυβέρνηση δραστήρια, αποτελεσματική και άξια.

- Πόσο ανοργάνωτοι ήταν αυτοί «οι εισβολείς»; Το ακούσαμε τουλάχιστον πέντε φορές, αλλά ταυτόχρονα και ότι "είχαν σχέδιο στο μυαλό τους" και έδρασαν "με μεθοδευμένο και ύπουλο τρόπο"... Μόνη εξήγηση, «ανοργάνωτοι» στην παναγοπουλική σημαίνει «ανώνυμοι» (α + οργάνωση, χωρίς να ανήκουν σε Οργάνωση)!

- Τις τρεις φορές που αναφέρθηκε στην ΕΡΤ χρησιμοποίησε τις φράσεις "ανοιχτό μαγαζί", "ανοιχτή επιχείρηση στον ελληνικό λαό", "δεν έγινε κατάληψη στην εταιρεία". Το παρατσούκλι «ανταγωνιστικούλης» μάλλον δεν είναι τυχαίο, αλλά να χρησιμοποιείς αποκλειστικά τους όρους «μαγαζί», «εταιρεία» και «επιχείρηση», υπερασπιζόμενος τη «δημόσια τηλεόραση» είναι εκπληκτικό. Ακόμη πιο εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που αποφασίζει εδώ και χρόνια για τη διαχείριση των κονδυλίων από τις υποχρεωτικές μέσω ΔΕΗ συνδρομές και την επιλογή του προγράμματος.

- Όπως μας εξήγησε βέβαια ο ίδιος, με την ΕΡΤ δεν είχε κανείς από τους παρευρισκόμενους πρόβλημα. Όσοι συμμετείχαν "ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που καλύπτουν τα γεγονότα άλλα κανάλια".

- Μάθαμε ακόμη πως οι διαμαρτυρόμενοι "δεν είχαν κοινωνικό πρόσωπο". Τα πρόσωπα που έδειχναν στην κάμερα φαίνεται δεν ήταν αρκετά κοινωνικά. "Δεν είχανε κοινωνικό αποδέκτη"… Όχι φυσικά, απευθύνονταν μόνο σε όσους έβλεπαν τηλεόραση. "Δεν εκφράζουν κοινωνική οργή". Ε μα και βέβαια όχι, είχαν έρθει να μαγειρέψουν στο «Νηστικό Αρκούδι». Απόδειξη του τελευταίου το γεγονός ότι "δεν επρόκειτο για μαθητές". Αλλά για τι; Αναρχικούς; Κουκουλοφόρους; Τρομοκράτες; Όχι, κάτι χειρότερο: "Ήταν 25άρηδες".

- Το σχέδιο μαθαίνουμε ήταν «σκοτεινό» και αποκαλύπτει ακριβώς ποιο: να μιλήσουν για ένα 5λεπτο (διαβάζοντας πιθανότατα το κείμενο που μοίρασαν). "Ευτυχώς προλάβαμε στα 20 δευτερόλεπτα", λέει, αν και ο ίδιος "φέρει ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό". Η ανακοίνωση που μοιράστηκε είναι ένα "non-paper που δε με αφορά καθόλου, δεν αφορά την ΕΡΤ". Είπαμε, με τα άλλα κανάλια το είχαν το πρόβλημα...

Ευτυχώς μετά από αυτό το επεισόδιο που "ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο και ανοχή της δημοκρατίας" και αποτέλεσε "πλήγμα στην ελεύθερη ενημέρωση", ήρθαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Καταδίκασαν τη "μη αποδεκτή μέθοδο διατύπωσης απόψεων" (έτοιμοι να κυβερνήσουν, είπαμε), κατήγγειλαν την "νέα απόδειξη διάλυσης της επιχείρησης" (εσείς θα βάλετε καλύτερα security, το καταλάβαμε), αλλά και "τη μετατροπή της δημόσιας τηλεόρασης σε μηχανισμό (κυβερνητικής) προπαγάνδας" (ασχολίαστο)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: