16.1.09

Dengue Fever: psychedelic khmer rock'n'roll

Σε ένα ταξίδι τους στην Καμπότζη τα αδέρφια Ethan και Zac Holtzman έρχονται σε επαφή με την καμποτζιανή ποπ της δεκαετίας του 60, ο ήχος της οποίας έχει σαφείς επιρροές από το rock'n'roll της ίδιας εποχής. Στο ίδιο ταξίδι ο Ethan αρρωσταίνει από δάγκειο πυρετό (dengue fever).

Επιστρέφοντας στην Καλιφόρνια βρίσκουν την καμποτζιανή τραγουδίστρια Chhom Nimol, που γνωρίζει τα κομμάτια που ενθουσίασαν τα μέλη του γκρουπ. Παίρνουν το όνομα Dengue Fever και κυκλοφορούν δύο δίσκους με διασκευές και επανεκτελέσεις κλασικών khmer pop τραγουδιών, αλλά και με δικές τους συνθέσεις (όπου οι στίχοι γράφονται αρχικά στα αγγλικά και στη συνέχεια μεταφράζονται στα χμερ).

Υπογράφουν στη Real World και κυκλοφορούν τον τρίτο δίσκο τους "Venus On Earth" το 2008. Εδώ περιέχονται και πρωτότυπες συνθέσεις στα αγγλικά, τραγουδισμένες σε ντουέτο από τον Ethan και τη Chhom (με τη «σπασμένη» αγγλική προφορά της).

Στο μουσικό τους στίγμα υπάρχουν στοιχεία από surf-rock, 60s psychedelia, spaghetti-western, ένα σαξόφωνο που παραπέμπει στην αιθιοπική jazz, όπως κάνουν εξάλλου και οι κλίμακες των γυναικείων φωνητικών. Φλερτάρουν μεν διακριτικά με το κιτς, αλλά δεν αφήνουν πουθενά το χιούμορ να υπερκεράσει τη σοβαρότητα του παιξίματός τους και να υπονομεύσει την αυθεντικότητά τους.

Το "Venus On Earth" είναι ένας από τους δίσκους που άκουσα περισσότερο το τελευταίο διάστημα, ενώ μάλλον δεν πέρασε και τελείως απαρατήρητος στη χώρα μας (όπως φαίνεται κι από την τιμητική 50η θέση του στο μουσικό δημοψήφισμα των ελληνικών blog!).

Στο παρακάτω βίντεο οι Dengue Fever παίζουν live το "Tiger Phone Card" και μοιάζουν βγαλμένοι από ταινία του Tarantino:



Στο realworldremixed.com τα τελευταία δυόμισι περίπου χρόνια ανεβαίνουν επιλεγμένα κομμάτια από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες της Real World, σε πακέτα με διαχωρισμένα τα audio tracks (φωνητικά, κρουστά, έγχορδα, εφέ κτλ), ελεύθερα για κατέβασμα σε όποιον θέλει να φτιάξει και να ανεβάσει το δικό του remix. Με την αφθονία των μουσικών software, αλλά και την πληθώρα των επίδοξων remixers, ανεβαίνουν πολλές προσπάθειες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις «επαγγελματικές» κυκλοφορίες.


Εδώ διατηρώντας τη δομή του πρωτότυπου ίδια, ο πρώτος remixer προσπαθεί να κάνει πιο δυναμικό τον ήχο:



Ο δεύτερος προσπαθεί να μιμηθεί μια big band της Νέας Ορλεάνης:



Ένας τρίτος ενισχύει τα ethnic στοιχεία:



Ο τέταρτος μοντάρει διαφορετικά τα φωνητικά και προσθέτει τη συνοδεία της ηλεκτρικής του κιθάρας στα δύο κανάλια:



Ο πέμπτος στην πιο ευφάνταστη ίσως απόπειρα, επιχειρεί να φανταστεί πως θα το είχαν ρεμιξάρει οι Pet Shop Boys:



Δεν υπάρχουν σχόλια: