26.6.10

μικρά (14)

Περί ιδεολογίας:
«δίνεται το κατάλληλο έναυσμα να τροφοδοτήσουμε παραπάνω τη σκέψη και τη δράση μας προχωρώντας στη μελλοντική έκδοση ενός μανιφέστου των θέσεων και των αξιών μας πάνω στο ρεύμα του μηδενισμού, του άναρχο-ατομικισμού και του επαναστατικού τερορρισμού που εκφράζουμε»

Περί σκοπού:
«Σκοπός μας είναι να οργανώσουμε τον επαναστατικό μιλιταρισμό»

Περί τακτικής:
«θα χρησιμοποιούν (αλλά δε θα στρέφονται εχθρικά) τις συντεχνιακές πορείες ως δούρειο ίππο επαναστατικών εξορμήσεων»

Τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται από ανακοίνωση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά τη διαδήλωση της 5ης Μαΐου, ένα κείμενο με γενικότερα στοιχεία ιδεολογικής τοποθέτησης, που αποσκοπούσε κατά κάποιον τρόπο στο «άνοιγμα δημόσιου διαλόγου» με άλλες οργανώσεις και άτομα.

Μηδενισμός, ατομικισμός, μιλιταρισμός: τρεις έννοιες που θα μπορούσε κανείς να ακούσει σαν κριτική προς τον συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και δράσης από τον χώρο της κινηματικής αριστεράς, είναι εντυπωσιακό ότι γίνονται αποδεκτές, προβάλλονται και ιδιοποιούνται ως στοιχεία ταυτότητας και αυτοπροσδιορισμού από την ίδια την οργάνωση.

Η δολοφονία στενού συνεργάτη του Υπουργού «Προστασίας του Πολίτη» φαίνεται να προέρχεται από ομάδα τύπου «Επαναστατικού Αγώνα» ή «Σέχτας Επαναστατών», οργανώσεις δηλαδή που εντάσσουν τη στοχευμένη απόπειρα εκτέλεσης στο πεδίο δράσης τους, σε αντίθεση π.χ. με τους «Πυρήνες», οι οποίοι περιορίζονται στη συμβολική –αλλά όχι και ακίνδυνη– τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών με προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Οι συγκεκριμένοι τρεις όροι, ωστόσο, υψωμένοι μάλιστα στη νιοστή, μπορούν να περιγράψουν εξίσου καλά τα χαρακτηριστικά των δραστών.

14 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Οπως και να το αναλύσουμε....
ένα είναι σιγουρο...
πως είναι άκρατος φασισμός...
και καθαρή δολοφονία...


ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ!!!!

head charge είπε...

Προφανώς, Ακανόνιστη. Απλά προσπάθησα να επισημάνω κάτι πέρα από τις αυτονόητες διαπιστώσεις.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Καλά, τώρα που αποφάσισα να συμπαρασταθώ στον αγώνα σου για καλύτερες συνθήκες μπλόγκινγκ, έλυσες την απεργία;

Κάπως έτσι γίνεται πάντα :(

Για να δούμε, ποιοί (και αν) θα αναλάβουν την ευθύνη. Προς τα παρόν, σκέφτομαι από τα πιο σκοτεινά σενάρια έως βεντέτα χρυσοχοίδη και (κάποιας) οργάνωσης.

Όπως και να έχει, το τίμημα θα είναι η περαιτέρω μείωση των ατομικών ελευθεριών, οι οποίες συνήθως θυσιάζονται με αφορμή (ή με άλλοθι) το ότι όλοι(!) κινδυνεύουμε από την τρομοκρατία.

head charge είπε...

Γεια σου p.s.i.-a., όπως παρατήρησες αποφάσισα να λύσω τη σιωπή μου τελικά!

Έχεις δίκιο για τα σενάρια σχετικά με την προέλευση της ενέργειας, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις όπου μοναδικές πηγές πληροφοριών αποτελούν η αντιτρομοκρατική και η -σε μεγάλο βαθμό- embedded σχετική δημοσιογραφία, οφείλει κανείς να είναι πολύ επιφυλακτικός.

Πάντως, καθώς τίθεται σχεδόν σε κάθε παρόμοια περίπτωση το δίλημμα προβοκατόρικη συνωμοσία ή πραγματική πράξη πωρωμένων, νομίζω ότι όσο και αν δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει όλα τα ενδεχόμενα, η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι συνήθως ισχύει το δεύτερο. Ενάμισι χρόνο πριν είχα γράψει και ένα κείμενο σε μια άλλη αντίστοιχη περίπτωση, που η προβοκατορολογία είχε φουντώσει. (Παρεμπιπτόντως, τώρα που το ξαναδιάβασα, θα έλεγα ότι θα μπορούσα να είχα διατυπώσει κάποια πράγματα κάπως καλύτερα.)

Για τις συνέπειες είναι έτσι ακριβώς, η καταστολή μάλιστα παίρνει εκτός από φυσική μορφή και αντίστοιχη προπαγανδιστική (με βάση τη γνωστή αρχή του τσουβαλιάσματος).

χαρη είπε...

προσθέστε λέω σ' όλα αυτά και την αυτοϊκανοποιημένη αυταρχική εξουσιομανία τού ελληναρά, και τοχουμε το πορτραίτο τών "αντιεξουσιαστών" μας τρομαρα μας (τους)

@psi-a περί "απεργίας" επρόκειτο; - παίρνει και μένα η μπάλα κατά τον silent - ή απλώς περί πολυ-εργίας; (αμ ξέρεις κι εσύ :) )

(σε πληροφορώ Head ότι έπρεπε να ξαναγραφτώ για να σού γράψω... :( (να δούμε για πόσο θα με θυμάται ο γούγλης αυτή τη φορά...) :)

head charge είπε...

χάρη, εγώ προσπάθησα να επικεντρώσω στο «ιδεολογικό υπόβαθρο», αλλά δε θα διαφωνήσω καθόλου και με την ψυχολογική διάσταση που βάζεις.

Για το προφίλ σου, θα κοιτάξω να δω μήπως φταίει κάποια ρύθμιση από εδώ.

χαρη είπε...

σού γράφω βιαστικά (ώρα που είναι κιόλας!) Head, για να σού πω ότι μάλλον τη βρήκα τη λύση τού προβλήματος, και μην ασχοληθείς άλλο (θα'χεις και μέιλ διευκρινιστικόν :) )

(επί τής ουσίας - πάει πολύς καιρός που έχω πειστεί ότι τα "ψυχολογικά" είναι και "πολιτικά" και τούμπαλιν (πώς λέγαμε κάποτε "το προσωπικό είναι πολιτικό" ; κάπως έτσι... :) )

Ανώνυμος είπε...

Εμ γι' αυτό δεν πάνε καλά τα κινήματα στην Ελλάδα, γιατί άλλα δηλώνεις το πρωί και άλλα δείχνεις με τις πράξεις σου το απόγευμα. Τι σόι απεργία ήταν αυτή ούτε που κατάλαβα (Μ' αυτά και μ' αυτά αφήνουμε να βγάζουν το φίδι απ την τρύπα οι κύριοι που αναφέρεις και στην ανάρτηση...)

Τι να πω πια; Θα σηκώσω μόνος μου το τίμημα της επανάστασης!

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

head charge είπε...

χάρη, με αυτό που λες περί προσωπικού και πολιτικού μου δίνεις την αφορμή να κάνω απροκάλυπτη διαφήμιση στην τελευταία σου ανάρτηση - εντωμεταξύ το σχόλιο μου από κάτω φαντάζει πολύ απλοϊκό, ήθελα να το θέσω πιο περίτεχνα ;-) (ελπίζω τώρα να ξέμπλεξες οριστικά με τα τεχνικά προβλήματα!)

σάιλεντ ποταμάκι, πάλι για ταξιδάκια ετοιμάζεσαι; ;-) Την απεργία/αποχή από το μπλογκ μπορεί να την ανέστειλα προσωρινά, αλλά που θα πάει, κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα κηρύξω διαρκείας!

χαρη είπε...

δεν ξέμπλεξα, αλλά συμβιβάστηκα με τις περιπλοκές ! :))))

(επ' αυτού έχεις και μέιλ)... ( :) ή :( ;;; )

πολύ περίτεχνα με διαφημίζετε κύριε! (έχω μια υποψία ότι κάνετε πράματα και πίσω από τις πλάτες μας (τών αναγνωστών σας) :)

Frankie είπε...

Γενικά πολύ εύστοχο post (once again Head Charge :)Big Up!). Να πω εδώ και την ταπεινή μου άποψη ότι η τρομοκρατία ή μάλλον το αντάρτικο πόλεων δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει αν δεν πάψουν να υπάρχουν οι αιτίες που το αναπαράγουν. Αν ο Ε.Α που εξαρθρώθηκε ήταν η γεννιά του πολυτεχείου του '95 αναρωτιέμαι πραγματικά τι χτυπήματα θα κάνει η γεννιά του Δεκέμβρη του 2008... Δλδ η τρίτη γεννιά ανταρτών πόλεως...

head charge είπε...

Frankie, ευχαριστώ. Είναι προφανές ότι όσο αυξάνει η κοινωνική ένταση, τέτοια φαινόμενα θα πυκνώνουν. Δεν είναι επίσης τυχαίο που όλα αυτά συμβαίνουν με επίκεντρο τον υπουργό που πολιτεύεται χτίζοντας το προφίλ του “tough on terrorism”. Και βέβαια διευκολύνει πάρα πολύ την κυβέρνηση να παρουσιάζει σαν αντίπαλό της τις αδίστακτες οργανώσεις ατομικής βίας και όχι τις πραγματικές κοινωνικές δυνάμεις και τα κινήματα που αναπτύσσονται.

Τώρα, είναι γεγονός ότι κάθε τέτοια ομάδα «αντάρτικου πόλεων» είναι και προϊόν της εποχής της και ο πολιτικός λόγος πολλών από τις πιο πρόσφατες είναι ιδιαίτερα παραληρηματικός (τύπου «σας μισούμε όλους»). Ακόμη και εκείνες που στις προκηρύξεις τους γράφουν σχετικά πιο συγκροτημένες αναλύσεις για τις κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, όταν φτάνουν στο σημείο να εξηγήσουν τις επιθέσεις τους και την επίδρασή τους στους κοινωνικούς συσχετισμούς, καταφεύγουν σε φαιδρότητες (εξόχως μιλιταριστικές) ή δεν αναφέρουν τίποτα.

Θα απέφευγα γενικά να αναφερθώ σε «γενιές τρομοκρατών», θυμίζει υπερβολικά Πάνο Σόμπολο! Πάντως, όπως η 17Ν επικαλούταν τον ριζοσπαστισμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για τη δράση της, έτσι και οι σημερινές οργανώσεις προσπαθούν να έχουν σημεία αναφοράς σε σύγχρονες εξεγερσιακές καταστάσεις, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται αντίστοιχα ότι τις ορίζουν και αναδρομικά.

χάρη, γιου γκατ μέηλ.

χαρη είπε...

αφού (υπερ)συμφωνήσω Head με όσα λες παραπάνω, να σού διευκρνίσω ότι το σχόλιό μου εδώ είναι κυρίως προσωπικό πείραμα - προσπαθώ να δω τι συμβαίνει με την εγγραφη μου :)

υγ: είχες επίσης μέιλ, και αν πας στο "δικό μου" θα δεις ότι τα μαθήματά σου έπιασαν τόπο! θενξ μπωκού, ε; :))))))) )

head charge είπε...

χάρη, γλαντ του χελπ! :)