28.1.10

Ο Ρήγας Φεραίος και οι εξωγήινοι

Δεκέμβρης του 2008, κάπου μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Βρίσκομαι στην Ακαδημίας, έξω από τον κινηματογράφο Έλλη. Έχουμε δώσει ραντεβού για να δούμε τους «Τρεις Πιθήκους». Έχω φτάσει νωρίτερα και καθώς η παρέα αργεί, στέκομαι και χαζεύω τις φωτογραφίες από την ταινία και τα «προσεχώς», αλλά και τα περιοδικά στο παρακείμενο περίπτερο. Ξαφνικά το μάτι μου πέφτει σε αυτό:


Με πιάνουν τα γέλια. Βλέποντας το καταπληκτικό εξώφυλλο "Ρήγας Φεραίος meets Invaders from Mars", ξέρω ότι αυτό σίγουρα θα διασκεδάσει και τον Α. μόλις έρθει. Όντως, καταλήγουμε να μπούμε στο σινεμά γελώντας και κάνοντας αστεία αμφίβολης ποιότητας (τύπου «και στο επόμενο τεύχος: "Μπουμπουλίνα ή Μπαμπουλίνα; Η εκτοπλασματική συμβολή στην Επανάσταση του ’21"»). Δυστυχώς δεν είχα μαζί μου φωτογραφική μηχανή (μόνο ένα ψιλοκαβουρδιστήρι κινητό), ήταν και άλλα τα σημαντικά εκείνης της περιόδου και έτσι μια καλή ιδέα για ποστ τελικά εγκαταλείφτηκε.

**********************

Με αφορμή την προηγούμενη ανάρτηση, θυμήθηκα κάποια στιγμή το παραπάνω περιστατικό και σκέφτηκα να γκουγκλίσω τη φράση “ρηγας φεραιος εξωγηινοι”.

Στα πρώτα κιόλας αποτελέσματα φιγουράρει η ιστοσελίδα του περιοδικού «Μυστική Ελλάδα» με τα περιεχόμενα του συγκεκριμένου τεύχους. Διαβάζουμε: «Τι σχέση μπορεί να έχει ο Ρήγας Φεραίος με την εξωγήινη ζωή; Πως προετοίμαζε τους Έλληνες "για παν ενδεχόμενο";». Ο χαρακτήρας του περιοδικού είναι αρκετά φανερός τόσο από τον τίτλο όσο και από τα υπόλοιπα περιεχόμενα: ένας συνδυασμός μεταφυσικής, αποκρυφισμού και ελληνοκεντρισμού, όχι θεαματικά διαφορετικός από την περίπτωση Λιακόπουλου. Στο ίδιο τεύχος μπορεί να διαβάσει κανείς και για τον «Έλληνα Ανθρωπολόγο» και «τη διαμάχη που δημιούργησε με τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως σχετικά με την καταγωγή των Ελλήνων», αλλά και (το δεύτερο αγαπημένο μου μετά τον Ρήγα) για την «Ιερότητα και τα μυστικά επίπεδα της Ελληνικής Γλώσσας: είναι η Ελληνική Γλώσσα απλώς ένας κώδικας καθημερινής επικοινωνίας η μήπως κρύβει συμβολισμούς και γνώση διαθέσιμα μόνο σε όσους έχουν μελετήσει τα μυστικά της;». Ως προς το τελευταίο ερώτημα μπορώ να πω ότι υποψιάζομαι την απάντηση που δίνει ο αρθρογράφος στις σελίδες του περιοδικού. Η διαλεύκανση του κεντρικού θέματος (Ρήγας και εξωγήινοι) παραμένει όμως μυστήριο...

Επιστροφή στο Γκουγκλ: στην επόμενη σελίδα ένα λινκ για το phorum.gr και την υποκατηγορία «Εναλλακτικές Επιστήμες» αποδεικνύεται θησαυρός. Μάλιστα, καθώς η σχετική δημοσίευση έγινε τον Ιούλιο του 2008, ενώ το περιοδικό είναι του Νοεμβρίου του ίδιου έτους, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι Μυστικοελλαδίτες πιθανότατα αντέγραψαν τη θεματολογία τους από εκεί ή, για την ακρίβεια, εμπνεύστηκαν ελεύθερα από εκεί προσθέτοντας και τις δικές τους σάλτσες (για την «προειδοποίηση προς το Γένος» κτλ). Υποθέτω ότι λίγα πράγματα μπορεί να έχουμε κοινά με τον συγκεκριμένο φορουμίστα, οφείλω όμως να τον ευχαριστήσω για τον κόπο που έκανε να μεταφέρει ένα εκτενές απόσπασμα από το «Φυσικής Απάνθισμα», το πρώτο δημοσιευμένο έργο του Ρήγα από το 1790. Το αναδημοσιεύω εδώ, πιστεύοντας ότι αξίζει να διαβαστεί σαν μια ενδιαφέρουσα (και αρκετά χαριτωμένη, μπορώ να πω) προσέγγιση -μέσα από τελεολογικούς συλλογισμούς- για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες και σώματα του ηλιακού μας συστήματος:

[Ρήγας] [...] Όθεν αν είχεν η σελήνη ανθρώπους επάνω της, εκείνοι οπού ήθελε κατοικούν εις το ένα ήμισύ της, ήθελαν έχη δεκαπέντε ημερών νύχτα, εν καιρώ οπού εις το άλλο μισόν της ήθελαν έχει δεκαπέντε ημερών ημέραν οι άλλοι (ήγουν εις τους πόλους της) και πάλιν, όταν τριγυρίζη εις τον εαυτόν της η σελήνη, έχουν ετούτοι οπού είχον νύχτα ημέραν, και οι άλλοι μισοί έχουν νύχτα.

[μαθητής] Αυθέντη μου, με λέγετε πως κατοικούν άνθρωποι εις την σελήνην, λοιπόν αυτή κατά τον λόγον σας έπεται να είναι ένα σώμα καθώς και η γη μας.

[Ρήγας] Ναι (απεκρίθην) το πιστεύουν όλοι δια βέβαιον, πως η σελήνη είναι σώμα καθώς και η γη μας, [...]

[μαθητής] Σας παρακαλώ ας μη βάλωμεν κανέναν κάτοικον εις αυτούς τους δύο πλανήτες [τον Ερμή και τον Κρόνο], διατί θέλει ευρίσκονται ωσάν εις τον άδην, και να τυραννούνται οι μεν δια της φωτιάς, οι δε δια της ψύχρας. Προ πάντων όμως, αν είναι αυτού κάτοικοι, πρέπει να ζούν τρώγοντες αέραν, διατί είς τους Ερμήτας από την ζέστην θέλει καίγονται τα πωρικά, εις δε τους Κρονίους, θέλει ξεπαγιάζουν από την ψύχραν: ας μην τους αφήσωμεν λέγω τους δυστυχείς αυτούς μήτε με την διάνοιάν μας καν να μην υποφέρωμεν οπού να ευρίσκονται εις τοιαύτην παιδείαν.

[Ρήγας] Του λόγου σου κάμνεις τα συμπεράσματά σου ωσάν ένας κάτοικος της γης παιδί μου, ο οποίος μετρά τα αποτελέσματα και τα φαινόμενα των άλλων πλανητών, από όσα βλέπει εις τον εδικόν του και συγκρίνει με τον εαυτόν του και τους κατοίκους των. Άραγε δεν είναι δυνατόν να ευρίσκονται φυτεμένοι άνθρωποι εις κανέναν πλανήτην, και να ζούν μόνον με αέρα μην έχοντες χρείαν από φαγί; Και οι κάτοικοι του Ερμού να είναι μιας φύσεως που να ημπορούν να υποφέρουν την φωτιά, καθώς λέγουν πως και η σαλαμάνδρα ζη εις το πυρ; Και εκ του εναντίου πάλιν οι κάτοικοι του Κρόνου να έχουν δια τροφή τους κρύσταλλον και χιώνι και να ευρίσκονται πολλά καλά εις μιάν τοιαύτην ψύχραν;

[μαθητής] Όταν αυτό ήταν αυθέντη μου, ήθελε μας κλαίουν λοιπόν οι κάτοικοι του Ερμού, αν τους ήταν γνωστός ο πλανήτης μας, νομίζοντες πως ξεπαγιάζομεν από την ψύχραν και εκείνοι του Κρόνου ήθελε πιστεύουν πως αναλούμεν από την ζέστην.

[...]

[Ρήγας] Αν δεχθώμεν την υπόθεσην αυτήν, ήγουν πως ο θεός δεν έκτισε τίποτες του κάκου, οι πλανήτες πρέπει να αφορούν εις ένα τέλος και μίαν αιτίαν. Αμή πες με, διατί άλλο εκτίσθησαν; Κατά το παρόν ημείς δεν ιξεύρομεν να ωφεληθώμεν τίποτες απ’ αυτούς, όθεν πρέπει να ερευνήσωμεν εις τους ίδιους την αιτίαν δια την οποίαν εκτίσθησαν και δεν βλέπομεν άλλην οπού να μας πληροφορήσει τόσον, παρά αν ειπούμεν πως είναι κατοικημένοι. Συμπεραίνομεν έτι, ότι αφ ου είναι κατοικημένοι, εκτίσθησαν δι’ αυτό, και ότι έχουν οι κάτοικοί τους μίαν παρόμοιαν φύσιν και διάνοιαν με ημάς, και τελευταίον ότι, άνθρωποι μιας παρομοίας φύσεως με την εδικήν μας, ήθελαν γενή στάκτη και κονιορτός εις ένα λεπτόν κατοικούντες τον Ερμήν, ή ήθελαν ξεπαγιάσει εις τον Κρόνον [...]


ΥΓ. Εκ των υστέρων, μέσα από το σχετικό λήμμα της Βικιπαίδειας, που παραπέμπει στην ψηφιακή βιβλιοθήκη «Ελληνομνήμων», διαπιστώνω ότι έχει ψηφιοποιηθεί ολόκληρο το βιβλίο στην αρχική του μάλιστα έκδοση: δείτε εδώ.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά, μόνο εσύ τα ανακαλύπτεις αυτά. Επίσης, ήθελα να στο πω από προχθές, ότι έχει πλάκα που ασχολείσαι με πράγματα που κανείς άλλος δεν παρατηρεί...Τέλος πάντων, έξοχο το κείμενο, θα έβαζα στοίχημα ότι εκεί έξω κυκλοφορούν χιλιάδες μεταφυσικές αρλούμπες και μεγάλο κοινό που τις προσκυνάει. Δε βαριέσαι, καλά να είμαστε :)

ELvA είπε...

Ολοι σινεμα στο..Ελλη,απο δω και περα, αν ειναι να ανακαλυπτουμε τετοια διαμαντια, στα περιξ! :)
Παντως ειναι γεγονος οτι εχεις γερο ματι, δε σου ξεφευγει τιποτα βρε HC! Μετα σκεφτομουν οτι μονο στην Ελλαδα υπαρχουν πιθανοτητες να διαβασει κανεις τετοιες θεωριες και 'συνωμοσιες' με εξωγηινους κλπ που ποτε δε θα φανταζοσουν να ακουσεις αλλου! Oποτε αναφωνουμε και παλι:
Ελλας, το μεγαλειο σου :)

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία αυτή είναι γενικώς γνωστή. Πάντως τύποι που βγάζουν από την τρίχα τριχιά, ιδιαιτέρους τέτοιου είδους μου θυμίζει την ιστορία με τον Orson Wells που για την προώθηση του βιβλίου war of worlds κάναν μικρά σποτ στο ραδιόφωνο που θύμιζαν ειδήσεις και ο κόσμος τότε πίστεψε ότι πράγματι εξωγήινοι εισβάλουν στον πλανήτη.

εγώ πάντως ακόμα περιμένω τους ΕΛ. :P

head charge είπε...

@silent: Νομίζω αρκετός κόσμος τα ανακαλύπτει αυτά, αλλά το κακό είναι ότι οι περισσότεροι που το κάνουν, είναι επειδή όντως τα πιστεύουν! Γενικά, κάθε θεωρία που «αποκαλύπτει» ότι οι έλληνες είμαστε εκ φύσεως προικισμένοι γίνεται πολύ εύκολα πιστευτή σε ένα αρκετά ευρύ ακροατήριο, αφού είναι ιδιαίτερα βολική και κολακευτική.

@Elva: Η αλήθεια είναι πως η ουφολογία-μπουρδολογία σίγουρα δεν αποτελεί ελληνικό προνόμιο. Απλά εδώ το έχουμε προσαρμόσει στις ιδιαιτερότητες μας (ως περιούσιος λαός του σύμπαντος, βεβαίως)!

@elasticrash: Για να την είχες ήδη ακούσει τη συγκεκριμένη ιστορία φαντάσου πόσο διαδεδομένη είναι! Η εποχή των ραδιοφωνικών εκπομπών του Γουέλς (1938) ήταν και πιο αθώα σε τέτοια θέματα, τώρα με τόσο μεγάλο βομβαρδισμό πληροφοριών και ερεθισμάτων, τσιμπάνε νομίζω κυρίως όσοι έχουν ήδη την πετριά. Για σένα πάντως μου φαίνεται πιο πιθανό να πλακώσουν οι Vogons. ;-) Α, και γουέλκαμ αμπόρντ!

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να υπάρχει καταιγισμός πληροφοριών αλλά όταν πάνε κάτι λιακόπουλοι και κτλ και κάνουν μήνυση σε ιστοσελίδα που φτιάχνει γελοιογραφίες...εγώ βλέπω καταιγισμό βλακείας.

και επειδή το πάνω είναι λίγο random εννοώ ότι χωρίς λίγο νιονιό να κρίνεις ποιες από τις πληροφορίες εμπίπτουν στο φάσμα της πραγματικότητας και ποίες κάνουν παρέα με τον doctor who θα προτιμήσω την αθωότητα του '38' παρά την βλακεία του '10'

:)

ps. μου θύμισες που κάποια στιγμή έκανα κάτι δουλειές στο βράχο της Ακρόπολης και ένας υπέυθυνος εκεί μου είχε πει το εξής.

"τα κινητά δεν πιάνουν εδώ. κάποιοι γελιοί ελληναράδες θα σου πουν για μαγνητικά πεδία και μαλακίες...εγώ θα σου πω ότι πριν μπει το αλεξικέραυνο είχα σήμα καμπάνα."

head charge είπε...

Ναι, αυτό ήθελα να πω βασικά κι εγώ: από την σχετικά εύλογη αφέλεια της δεκαετίας του ’30, σήμερα έχουμε τη σχεδόν mainstream παραεπιστήμη των μένταλιστ και των ουφολόγων να παρελαύνουν σαν ξερόλες-γκουρού κι όχι σαν φαρσέρ. Και τότε υπήρχαν βέβαια παρόμοια φαινόμενα, αλλά τώρα φαντάζουν ακόμη πιο προκλητικά για την υποτίμηση της νοημοσύνης μας.

Ο Λιακόπουλος (αλλά και ο κουμπάρος του ο Καρατζαφέρης) νομίζω ότι στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν σε τίποτα από όσα λένε, απλά προσβλέπουν σε διαφόρων ειδών κέρδη - υλικά και πολιτικά.

Α, μα δεν υπάρχουν υπόγειες στοές με άγνωστα ανθρωποειδή κάτω από την Ακρόπολη; Ποιος ξέρει τι είδους ακτινοβολίες στέλνουν! :-P