12.9.09

R.I.P. Steely

Wycliffe Johnson (Steely) αριστερά, Cleveland Browne (Clevie) δεξιά

Ο Wycliffe Johnson, γνωστός ως Steely, αποτελούσε το ήμισυ των Steely & Clevie, ίσως του σημαντικότερου reggae rhythm section για το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80 και για τα early ’90s. Οι δυο τους, με προϋπηρεσία στο Studio One, αλλά και σε sessions με τον Lee Perry, τον Augustus Pablo και τους Roots Radics, βρέθηκαν στο προσκήνιο της reggae κατά την έναρξη της digital επανάστασης, με τα dancehall programmed beats που ετοίμαζαν για παραγωγούς όπως ο King Jammy, φτιάχνοντας αργότερα τη δική τους ομάδα παραγωγής.



Η στιγμή της επιτυχίας τους σε ένα ευρύτερο ακροατήριο έρχεται κάπως τυχαία, την εποχή της κυκλοφορίας του δίσκου “Steely & Clevie Play Studio One Vintage”. Στο project αυτό καλούν βετεράνους τραγουδιστές και συνθέτες με θητεία στο θρυλικό Studio One να ξανατραγουδήσουν ορισμένα από τα κλασικά τους κομμάτια, με τους ίδιους να αναλαμβάνουν να ανακαινίσουν τους αντίστοιχους ρυθμούς. Έτσι - με τη βοήθεια και μιας διαφήμισης αυτοκινήτου - το underground reggae hit της επανεκτέλεσης του “You Don’t Love Me (No, No, No)” της Dawn Penn θα γίνει ξαφνικά παγκόσμια επιτυχία το 1992:


Η νέα version των Steely & Clevie δανείζεται samples από το “Wake the Town” του U-Roy και του “Play It Back Jack” του Dennis Alcapone. Εδώ η πρώτη εκτέλεση του από την Dawn Penn στο Studio One, το 1968:


trivia: το κομμάτι είναι μια ελεύθερη reggae διασκευή της blues σύνθεσης του Willie Cobbs (“You Don't Love Me”) που χρονολογείται από το 1961:


Από τον ίδιο δίσκο (“...Studio One Vintage”), να πως ένα παλιό κλασικό τραγούδι των Silvertones, το Smile:


χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στο στυλ και μόνο με την προσθήκη ενός χαρακτηριστικού sample από τον Flavor Flav των Public Enemy, αναμορφώνεται από τους Steely & Clevie για το κοινό των ’90s:


Τέλος, μια συνέντευξη-workshop διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών, με τους Steely & Clevie από το 2005, βρίσκεται εδώ.

Ο Steely πέθανε από καρδιακή ανακοπή λίγες μέρες πριν, την 1η Σεπτεμβρίου 2009 κατά τη διάρκεια εγχείρησης, σε ηλικία 47 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: