13.6.09

Στο εκλογικό τμήμα

Σχολείο στα Εξάρχεια, ο αδερφός μου δικαστικός αντιπρόσωπος, εγώ γραμματέας.

Εικόνες και στιγμιότυπα από τη διαδικασία:

- Ανακαλύψαμε νωρίς ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του 1500 και του ypes.gr, είχε δώσει λάθος ενημέρωση σε αρκετούς ψηφοφόρους, στέλνοντας τους στο δικό μας σχολείο, ενώ έπρεπε να ψηφίσουν σε ένα άλλο, 200 μέτρα παρακάτω. Μάλιστα, στο ίδιο site για αρκετό διάστημα πριν τις εκλογές, ο χάρτης «δείτε-που-ψηφίζετε» τους παρέπεμπε σε μια οδό Βαλτετσίου που βρισκόταν στην Πετρούπολη. Υπήρξαν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ατόμων που μπερδεύτηκαν κι έφτασαν ως εκεί για να επιστρέψουν...

- Όπως είναι λογικό, αυτό προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό σε όσους ήρθαν να ψηφίσουν και δεν έβρισκαν το όνομά τους στις λίστες. «Ξέρετε, έχει γίνει κάποιο λάθος και μάλλον ψηφίζετε σε άλλο σχολείο». «Όχι, εδώ ψηφίζω σίγουρα. Πήρα το 1500 και μου το είπαν»... Εκείνη τη στιγμή στα μάτια τους εμείς γίναμε οι εκπρόσωποι της παράλογης γραφειοκρατίας και κατά συνέπεια αποδέκτες παραπόνων και φωνών θυμού και εκνευρισμού: «ε, αν είναι έτσι, τότε κι εγώ δεν πάω να ψηφίσω!» δήλωσαν οι περισσότεροι. Το άλλο σχολείο μπορεί να μην ήταν πολύ μακριά, αλλά για έναν ηλικιωμένο άνθρωπο με μπαστούνι σε θερμοκρασία 36 βαθμών, η μετακίνησή του δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο εγχείρημα. Ένας παππούς μας κούνησε απειλητικά τη μαγκούρα του: «αν δε βρω άκρη κι εκεί, δεν ξέρω κι εγώ τι θα κάνω!»

- Το προφίλ του μέσου ψηφοφόρου: μεσήλικας προς ηλικιωμένος με εμπειρία πολλών εκλογών. Οι νεότεροι, ακόμη κι αυτοί που θα ψήφιζαν για πρώτη φορά, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους απείχαν.

- Μεγάλο μπελά βρήκαν πολλοί ηλικιωμένοι με την ταινία που έπρεπε να βγάλουν από το φακελάκι, ώστε να κλείσει και να κολλήσει σωστά. Αγνοούσαν την ύπαρξη της και έγλειφαν μετά μανίας την περιοχή πάνω στον φάκελο, ο οποίος βέβαια εξακολουθούσε να μην κλείνει. Σκηνή που επαναλήφθηκε αρκετές φορές σε διάφορες παραλλαγές: βγαίνοντας, την ώρα που ετοιμάζονταν να ρίξουν την ψήφο στην κάλπη, προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε πως θα κλείσουν τον φάκελο, δείχνοντας τους με το δάχτυλο το άνοιγμα του: «θα τραβήξετε αυτή την ταινία και...», «Όοοοοχιιιιι!» έβγαζαν θυμωμένη φωνή, τραβιόντουσαν προς τα πίσω πιστεύοντας ότι θέλουμε να τους πάρουμε το φακελάκι από τα χέρια και έβαζαν άλλες τρεις-τέσσερις νέες στρώσεις σάλιου πάνω του. Εκεί συχνά επενέβαινε ο συγγενής (συνήθως σύζυγος ή κόρη) που τον καθησύχαζε και του εξηγούσε τι πρέπει να κάνει: «Αααααα, γι’ αυτό δεν έκλεινε...»

- Ψηφοφόρος βγαίνοντας από το παραβάν: «Να τους πείτε ή να μικρύνουν τα ψηφοδέλτια ή να μεγαλώσουν τους φακέλους, δεν μπορεί να πρέπει να το διπλώσουμε σαν ντολμαδάκι για να χωρέσει»

- Μέσα στο παραβάν η ξύλινη σανίδα που βοηθάει για να ακουμπάει κανείς τα ψηφοδέλτια έχει κάπου στα αριστερά μια οριζόντια σχισμή. Ψηφοφόρος που παρέμεινε αρκετή ώρα μέσα, βγαίνει και ρωτάει: «Το χαρτί που διάλεξα, θα το ρίξω εδώ μέσα στην τρύπα;»

- Μια γυναίκα ντυμένη στα λευκά με ένα μαντήλι στο κεφάλι, προερχόμενη από κάποιο μοναστήρι ή κάποιο παρόμοιο σχήμα, μόλις μαθαίνει ότι βρήκε επιτέλους το σωστό τμήμα αρχίζει να σταυροκοπιέται και να ενώνει τις παλάμες. Κάθεται αρκετή ώρα μέσα στο παραβάν. Μόλις ρίχνει την ψήφο στην κάλπη, ξεκινάει το παραλήρημα: «Δεν είμαι και τόσο έξυπνη, αλλά δεν αντέχω. Κοντεύω να τρελαθώ. Οι αλβανοί θα με τρελάνουν. Λένε, έχουν πάρει κι αυτοί το χρίσμα, βαφτίστηκαν, αλλά δεν είναι έτσι» και άλλα πολλά. Στην καταμέτρηση, βρίσκουμε μια άκυρη ψήφο, όπου κάποιος είχε γράψει μέσα στο φακελάκι: «ΝΑ ΦΙΓΟΥΝ Η ΑΛΒΑΝΗ ΑΠΟ ΤΙΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΟΙΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΝ ΕΥΡΟΠΙ».

- Στο τμήμα μας ήταν εγγεγραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους αρκετοί αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί του τμήματος Εξαρχείων, οι οποίοι ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους. Ήρθαν να ψηφίσουν σε ποσοστό 90% (στους λοιπούς πολίτες το ποσοστό προσέλευσης ήταν 40%). Κάποιοι ήρθαν με καθημερινά ρούχα, κάποιοι με μια απλή στολή και ορισμένοι κουβαλώντας μαζί όλο τον εξοπλισμό τους (γκλομπ, χειροπέδες κτλ). Μεγάλο μέρος τους γεννημένοι τη δεκαετία του ’80, με αμήχανη και ελαφρώς ψαρωμένη συμπεριφορά, πολλοί με παιδικά χαρακτηριστικά, σχεδόν babyface πρόσωπα.

- Τα θετικά νέα: αν θεωρήσουμε ότι το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό και ότι τα μοναδικά ψηφοδέλτια της «Χρυσής Αυγής» που βρέθηκαν ψηφίστηκαν από αστυνομικούς, το ποσοστό της οργάνωσης δεν ξεπερνούσε το 3-4% στις τάξεις τους. Επίσης, με το ίδιο θεωρητικό μοντέλο, η πλειοψηφία τους δεν ψήφισε ΛΑΟΣ, τουλάχιστον η απόλυτη, αν όχι και η σχετική.

- Το 60% της αποχής ήταν πιθανότατα ως ένα βαθμό πλασματικό. Σύμφωνα με το Υπ. Εσωτερικών στο τμήμα μας αντιστοιχούσαν περίπου δεκαπέντε υπεραιωνόβιες γιαγιούλες (γεννημένες μεταξύ 1900-1909) που θεωρητικά ζουν και βασιλεύουν στην περιοχή, μαζί με δυο-τρεις συνομήλικους παππούδες. Δεν ήρθε να ψηφίσει κανείς τους, ενδεχομένως να πήγαν για μπάνιο. Δε θα τους πετύχαινε όμως κάπου η κάμερα του Αυτιά;

7 σχόλια:

Frankie είπε...

Απατεώνα. Ευθύνεσαι άμεσα για το μεγάλο ποσοστό αποχής. θα σταυρωθείς άμεσα στα τηλεοπτικά παράθυρα σε αντιπαραβολλη με τον απόλύτο κωλοτούμπα: Pretenderis is my name and fame is my game ! Χα,χα,χα

head charge είπε...

Ξέρεις αν πιάνουν οι κατάρες των γέρων; Αν ναι, την έκατσα!

Αν θυμάμαι καλά πάντως ο Pretender την ψιλο-προμόταρε την αποχή προεκλογικά...

Frankie είπε...

Ε καλά τον έπιασες σε φάση κωλοτούμπας. Η γνωστή κατάσταση στην οποία εκφράζεις πολλές απόψεις μέσα σε λίγα λεπτά (για να μην πω δευτερόλεπτα. Εξαρτάται άμεσα από τις οικονομικές προσφορές τις οποίες δέχεσαι στην μονάδα του χρόνου!) Το πλέον σημαντικό για αυτό τον μήνα είναι πάντως ότι On U Sound ξαναχτυπά. Στρατολογώντας πάλι τον τρελόγερο (τον σούπερ πίθηκο μωρέ) και όλη την καλή κουστωδία που ξέρει απο καλές μπασογραμμές. (αλλά και καλό λάδι :-))

head charge είπε...

Σοβαρά; Άλλαξε γνώμη; Δεν το πιστεύω!

ΥΓ. Εννοείς αυτό; Έχει κυκλοφορήσει επίσημα μόνο στην Ιαπωνία μέχρι στιγμής...

Frankie είπε...

Όχι φίλε μου δεν εννοώ καθόλoυ αυτό. Αυτό εννοώ: http://rootedrecords.co.uk/catalog/product_info.php?products_id=1859&osCsid=0424eb40e7ed3e866ca8a03bcd64fd20

Ο παλαβός dub μοναχός ξαναχτυπά :-)

PS: Οι πολλές κωλοτούμπες προκαλούν σύγχιση, πονοκεφάλους και ναυτία. Χορηγήστε άμεσα ότι βρείτε εύκαιρο στο σπιτικό φαρμακείο σας.

bunnysuicides είπε...

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΙΝΕ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ ΝΑ ΦΙΓΕΙ ΑΠ ΤΗΝ ΕΛΑΔΑ Η ΑΠ ΤΗΝ ΕΥΡΟΠΙ

head charge είπε...

ΝΑ ΦΙΓΗ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΠ ΑΠΟ ΤΙΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΟΙΟΣ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚ

@Frankie: I know! Check your mail...