13.5.09

Counter Eurovision

Το 1979 ο διαγωνισμός της Eurovision έγινε στο Παρίσι. Λίγες βδομάδες νωρίτερα στο γειτονικό Βέλγιο, με πρωτοβουλία της εφημερίδας POUR, της οργάνωσης "Pour le Socialisme" και του πολιτιστικού εργατικού συλλόγου CAFI (Collectif d'Animation pour la Formation et l'Information des Travailleurs) οργανώνεται μουσικό φεστιβάλ Ενάντια-στη-Eurovision (όχι, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρωτοπόρησε σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες)!

Σήμερα, το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει παραμείνει γνωστό για την εμφάνιση του βρετανικού reggae συγκροτήματος Misty in Roots. Μια μουσική κολλεκτίβα τζαμαϊκανών μεταναστών, χωρίς σταθερή σύνθεση ακόμα και χωρίς να έχουν κυκλοφορήσει δίσκο ή single σε εταιρεία, έκαναν το ντεμπούτο τους στη δισκογραφία με την κυκλοφορία της ζωντανά ηχογραφημένης εμφάνισής τους στις Βρυξέλλες με τίτλο "Live at the Counter Eurovision".

Βαρύ, αργό, «στεγνό» roots, αλλά και με rock προσμίξεις, χαρακτηριστικό του ήχου της βρετανικής reggae σκηνής στα τέλη της δεκαετίας του ’70, σε αντίθεση με τον πιο funky ήχο της Τζαμάικας, η φήμη του δίσκου διαδόθηκε κυρίως χάρη στον John Peel και τις ιστορικές ραδιοφωνικές εκπομπές του στο BBC1, όπου τον είχε ξεχωρίσει σαν έναν από τα πιο αγαπημένα του LP.

Listen: Misty in Roots - Live at the Counter Eurovision - Ghetto
of the City


7 σχόλια:

lkrory21 είπε...

Ωραίος δίσκος indeed! Είχαν δώσει και μια συμπαθητική συναυλία στο Gagarin πριν 1-2 χρόνια.

Cheers!

head charge είπε...

Τη θυμάμαι τη συναυλία στο Gagarin, είχα πάει κι εγώ να τους ακούσω... Καλά έπαιξαν, αλλά η σκηνική τους παρουσία ήταν κάπως «μαγκωμένη».

Βέβαια κι η μπάντα από την εποχή που πρωτοξεκίνησε έχει περάσει από σαράντα κύματα, κυριολεκτικά κιόλας - ο Duxie, κιθαρίστας, δεύτερος τραγουδιστής και αδερφός του lead singer, Poko, είχε πνιγεί στις ακτές τις Γκάνας το ’92, σε concert tour στην Αφρική... μετά το γκρουπ ουσιαστικά διαλύθηκε και ξαναφτιάχτηκε περίπου δέκα χρόνια αργότερα.

Cheers 2 u 2!

μ είπε...

Πιο counter eurovision δε γίνεται!
(παραφράζοντας τη γνωστή διαφήμιση)

;)

head charge είπε...

Α, άκουσες το κομμάτι, ε; ;-)

μ είπε...

Ναι το άκουσα πριν τη Eurovision για να μη ξεχάσω τι σημαίνει μουσική!
;)

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα με τις "αντι-κάτι" ενέργειες είναι ότι δίνουν περισσότερη έμφαση ακριβώς σε αυτό στο οποίο εναντιώνονται. Το counter-Eurovision δηλαδή, αποδίδει στη Eurovision μια θέση που δεν θα 'πρεπε να είχε.
Τα λέω αυτά χωρίς να μπορώ ν' ακούσω το τραγούδι...

head charge είπε...

Συμφωνώ. Και μάλιστα, άλλη αξία έχει μια αντι-ΝΑΤΟϊκή ή αντι-G8 κινητοποίηση κι άλλη μια αντι-Γιουροβιζιονική – αναρωτιέμαι πόση απήχηση είχε ο «θεσμός» (που λέει κι η ΝΕΤ) στο Βέλγιο της δεκαετίας του ’70 για να γίνει μια τέτοια αντι-εκδήλωση.

Το βίντεο δεν παίζει λόγω απαγόρευσης της πρόσβασης στο youtube στην Αίγυπτο; ;-)