1.5.09

Ουδείς προφήτης στον τόπο του;

Γύρω στις ογδόντα χώρες τιμούν επίσημα την 1η Μαΐου σαν ημέρα εργατικών αγώνων. Όπως είναι αρκετά γνωστό, ανάμεσά τους δε συγκαταλέγονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι η επιλογή της ημερομηνίας ανάγεται στη μεγάλη απεργία του Σικάγου την Πρώτη Μάη 1886 από τους απολυμένους του εργοστασίου κατασκευής θεριστικών μηχανών της McCormick Company. Οι πορείες σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ την ίδια μέρα συγκέντρωσαν κοντά στο μισό εκατομμύριο εργάτες.


Ένα σύντομο άρθρο για τα γεγονότα εκείνων των ημερών βρίσκεται εδώ: "The 1886 Haymarket Square Riot in Chicago". Το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι ο αντίκτυπος των γεγονότων, ειδικά μετά την έκρηξη βόμβας σε συγκέντρωση λίγες μέρες μετά και με την υστερία που καλλιεργήθηκε από τα ΜΜΕ της εποχής, ήταν τέτοιος που προκάλεσε την εκτέλεση τεσσάρων εργατών και τη δυσφήμηση του μεγαλύτερου αμερικάνικου συνδικάτου της εποχής (των «Ιπποτών της Εργασίας» με 700.000 μέλη) που ουσιαστικά αργότερα αναγκάστηκε να διαλυθεί.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν και στο αντίστοιχο λήμμα της Wikipedia.

Σήμερα στις ΗΠΑ, πάντως εορτάζεται η «Ημέρα του Νόμου» (Law Day) και η «Ημέρα της Αφοσίωσης» (Loyalty Day)!

4 σχόλια:

μ είπε...

Βλέπω σιγά σιγά τους Αμερικάνους να την εντάσσουν στο καλεντάρι τους ως εργατική Πρωτομαγιά...

head charge είπε...

Λόγω Ομπάμα; ;-)

Δεν το βλέπω, κάτι που έχει και ένα θετικό αντίκρυσμα: τη μνημονεύουν και την τιμούν μόνο οι πιο υποψιασμένοι.

μ είπε...

Λόγω κρίσης!

head charge είπε...

Α, αν είναι έτσι μακάρι! Αν και η κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση, θα ήταν πιο εύκολο να συμβεί επί Μπους. Την πρωτομαγιά του 2006 πάντως είχαν γίνει μεγάλες διαδηλώσεις μεταναστών σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

(ΥΓ. διορθ.: άλλο "αντίκρισμα" κι άλλο "αντίκρυ"!)