16.7.10

Inside the Trojan Horse

Χάρη σε ένα tweet του lkrory21 λίγο καιρό πριν, ανακάλυψα αυτό το thread στο φόρουμ του hiphop.gr, οπού εντοπίζονται ελληνικά samples σε διεθνείς hip-hop παραγωγές. Τα περισσότερα κομμάτια δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύτερο κοινό –προσωπικά γνώριζα ελάχιστα– και αιφνιδιάζουν με τη χρήση αποσπασμάτων ελληνικής μουσικής στη διαδικασία αναζήτησης μιας σπάνιας, εξωτικής λούπας.

Ποιος θα φανταζόταν, για παράδειγμα, ότι το «Μανούλα μου» του Μάνου Χατζιδάκι και του Ιάκωβου Καμπανέλλη θα γινόταν backdrop σε ένα θυμωμένο αμερικάνικο diss-rap ("fukkin cocksucka"!), η Ελευθερία Αρβανιτάκη στη μελοποίηση του «Ερωτικού» του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη από τον Νίκο Ξυδάκη θα συνόδευε το aggressive hip-hop ενός γκρουπ από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ και η μελωδία της «Οδού Αριστοτέλους» του Γιάννη Σπανού θα αποτελούσε κεντρική ιδέα σε μια από τις πιο πρόσφατες παραγωγές της γνωστής ομάδας των Wu-Tang;

Αντίστοιχα, ο Χατζιδάκις με τους New York Rock & Roll Ensemble (στο "The Day", που την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε στα ελληνικά ως «Χελιδόνι σε κλουβί»), o Ξαρχάκος με τη Βίκυ Μοσχολιού («Διψασμένο παλικάρι») και τη Μαρία Δημητριάδη («Ένα πρωινό»), η Μαρίζα Κωχ από τους κύκλους παιδικών τραγουδιών («Πέρα στους πέρα κάμπους»), η Γλυκερία διασκευάζοντας Παπάζογλου («Κανείς εδώ δεν τραγουδά»), ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου («Όταν χαράζει»), αλλά ακόμη και ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος («Εσύ ό,τι πεις») και αρκετά –ενίοτε απροσδιόριστης προέλευσης– samples με μπουζούκια θα χρησιμοποιηθούν σαν μουσική βάση πάνω στην οποία θα αναπτύξουν τις ρίμες τους rappers διαφόρων περιοχών των ΗΠΑ, βρετανοί grime MCs, αλλά και underground hip-hop ονόματα της Γερμανίας και της Σουηδίας.

Η συγκέντρωση αυτών των κομματιών σε μια συλλογή, με προσοχή στη ροή και τη σχετική ομοιογένεια, έγινε αρχικά για λόγους προσωπικής χρήσης. Θεωρώντας όμως ότι πιθανότατα θα ενδιέφερε και πολλούς ακόμη, πήρα την απόφαση να την ανεβάσω παρακάτω:

Tracklisting:

Inside the Trojan Horse (20 trks; 76m 57s)

Για την ακριβή αντιστοίχηση των samples με τα πρωτότυπα τραγούδια (μαζί με αρκετά ακόμη που δε συμπεριλήφθηκαν στην τελική επιλογή), μπορεί κανείς να συμβουλευτεί το νήμα στο φόρουμ του hiphop.gr, στους συμμετέχοντες του οποίου αξίζουν τα full credits για την ιδέα, την επιλογή και την αποδελτίωση αυτών των κομματιών.

*********************

Κάπου εδώ το μπλογκ μπαίνει προσωρινά σε αναστολή λειτουργίας για αρκετό διάστημα. Καλό καλοκαίρι!

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται, δεν έχω όμως τώρα χρόνο να το τσεκάρω. Πρέπει ωστόσο να εκφράσω την έκπληξη μου με τα ωράρια μερικών μερικών εδώ γύρω (το λέω γιατί και μια φίλη σου μου άφησε μηνύματα πριν δύο ώρες). Ξυπνάει τόσο νωρίς ο κόσμος; Μήπως από τη ζέστη; Άντε σόρυ που στο κανιβάλισα το ποστ, έχω όμως ειλικρινή απορία :)

head charge είπε...

Ε, τελευταία μέρα στην Αθήνα για τον Ιούλιο και είπα να κανονίσω όλες τις εκκρεμότητες από νωρίς! ;)

Θα ενεργοποιήσω και την ενοχλητική «λεκτική επαλήθευση», διαφορετικά οι κινέζοι σπάμμερς προβλέπεται να κάνουν πάρτι όσο θα λείπω.

χαρη είπε...

Head δεν σε προλαβαίνω, αλλά πού θα μού πας :) θα μπαίνω και θα κάνω πάρτυ όσο θα λείπεις :)))))

(πολύ καλά καλά καλά να περάσεις ε;)

(οι κινέζοι εξαιτίας σου φτάσαν και σε μένα, αλλά τι στο τσαντσοντσιν : δεν φτουράνε :( )

χαρη είπε...

υγ : το αποπάνω τού (αδελφού :))) ) Silent δεν το κατάλαβα, αλλά να ξέρεις ότι κι εγώ πολλές φορές γράφω ξημερώματα - αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξυπνάω τόσο νωρίς : πολλές φορές γράφω πριν πάω για ύπνο! (όχι σήμερα δλδ : τώρα έχω δουλειές και τρέχω λολ κλαψ λολ)

(έχετε "αλληλεγγυακό" μειλ (αμφοτεροτέσσερις)...)

Ανώνυμος είπε...

Πάει κι αυτός, άντε να δούμε τι θα καταλάβει :)

Στο πάρτυ θα συμμετάσχω κι εγώ πάντως Χάρη, να πάθει εγκεφαλικό ο αδερφός όταν γυρίσει...

Λες να φάμε πόρτα;

Τσινουά!!

χαρη είπε...

ώπα τους, νάτοι!
πλακώσανε κι οι γιαπωνέζοι

λολ λολ

(χεντ, εδώ είμαστε και σε φυλάμε...)

:))))))))))

Ανώνυμος είπε...

Καλά που πήρε τα μέτρα του ο αγαπητός head με τη «λεκτική επαλήθευση» γιατί αλλιώς οι κινέζοι θα έκαναν πάρτυ!
Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!

χαρη είπε...

τι λες; καταλαβαίνουν τι λέμε και μάς απαντάνε;

(τσινουαχαχαχαχ)

Ανώνυμος είπε...

亲爱 头, 愉快的假日

(αυτό στα κινέζικα σημαίνει "αγαπητέ head, καλές διακοπές)

对您的博克的t忧虑, 我们在这里

("μην ανησυχείς για το μπλογκ σου, είμαστε εμείς εδώ!")

Ε, πως με βρίσκεις;

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Head, ενδιαφέρουσα η συλλογή, αν και δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει το είδος. Αναρωτιέμαι που τα ξετρύπωσαν, ειδικά μερικά από αυτά.

Κατά τα άλλα, βλέπω ότι διάφοροι σεσημασμένοι/ες σπάμμερς κάνουν πάρτυ όσο λείπεις (και δεν είναι όλοι κινέζοι, αν και ο ένας άρχισε να γράφει και στα κινέζικα).

Προσωπικά, πιστεύω ότι οι κινέζοι είναι απεσταλμένοι της cosco (ή άλλης κινέζικης εταιρείας) και ενδιαφέρονται να αγοράσουν το blog σου. Θα σου πρότεινα να το δώσεις, γιατί έρχονται δύσκολες μέρες. Επίσης, μπορεί να σε προσλάβουν (στο blog σου) και να συνεχίσεις να γράφεις, για ένα μικρό μισθό. Καλύτερα να προχωρήσεις άμεσα στη συμφωνία (τώρα το καλοκαίρι), γιατί αν το πάρει χαμπάρι ο κόσμος θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Καλά να περνάς στις διακοπές :)

Ανώνυμος είπε...

Head Charge μην σκύβεις το κεφάλι στο κινέζικο κεφάλαιο, εμείς είμαστε εδώ να σε στηρίξουμε. Αν χρειαστεί θα κάνουμε κατάληψη στο μπλογκ σου για συμπαράσταση.

Εχμ, μάλλον ήδη κάναμε κατάληψη...

Anyway, ο ιμπεριαλισμός δεν θα περάσει!

χαρη είπε...

对您的博克的t忧虑, 我们在这里 : ό εστί μεθερμηνευόμενον : Μην πουλάς τίποτα

(τι νόμιζες silent, μόνο εσύ ξέρεις γιαπωνέζικα ; )

όπως κατάλαβες psi-a, επιμένω ότι δεν είναι μόνο κινέζοι οι γνωστοί σπάμερ -

Provato είπε...

ευχαριστώ για το file, ελπίζω η αιτία της αναστολής να είναι καλή.

Ανώνυμος είπε...

σουπερ!
σε περιμένουμε. καλό υπόλοιπο καλοκαιριού

------

χαρη είπε...

πω πω λίγο να γυρίσουμε το κεφάλι μας και κάναν κατάληψη οι κινέζοι head

άντε, πού είσαι να τούς βάλεις στη θέση τους

:::)))))))))

head charge είπε...

Χαιρετώ τους κινεζόπληκτους σχολιαστές και πολλά (καθυστερημένα) ευχαριστώ σε όλους για τις ευχές. :-)

silent, τελικά οι κινέζοι όχι μόνο πάρτι κάνανε, αλλά ήπιανε όλα τα ποτά και κατούρησαν και το χαλί. Όσο για την περίφημη «λεκτική επαλήθευση» που θα τους έκοβε τον αέρα, αποδεικνύεται ανάλογη με τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με το ότι «δε θα υπάρξουν νέα μέτρα». :P

χάρη, ήξερα ότι ασχολείσαι με μεταφράσεις, αλλά δε γνώριζα και το ταλέντο σου (όπως και του silent) στα ιδεογράμματα. :-) Πάντως είχατε καλή παρέα, δεν μπορείς να πεις. Εξάλλου όπως λέει κι η γνωστή ιντερνετική παροιμία (που μόλις εμπνεύστηκα): «κάλλιο σπάμμερ παρά τρολλ».

p.s.i.-a., το σενάριο για την απόπειρα εξαγοράς του μπλογκ από το κινέζικο κεφάλαιο είχε ξανασυζητηθεί και στο παρελθόν. Προς το παρόν αντιστέκομαι, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμα! :-) Εμένα προσωπικά το χιπ-χοπ μου αρέσει πολύ, τα συγκεκριμένα όμως κομμάτια, όπως κατάλαβες, επιλέχτηκαν περισσότερο σαν oddities. Ορισμένα tracks της συλλογής πάντως τα βρίσκω εξαιρετικά, ανεξάρτητα από το «ελληνικό ενδιαφέρον» τους.

πρόβατο, θενκς, μακάρι η αιτία της επανόδου να ήταν τόσο καλή όσο αυτή της αναστολής. ;-)

raresteak, ευχαριστώ! Νεότερα ποστ πάντως προβλέπεται να γίνονται μάλλον αραιά και που.

Α, και για όποιον διαβάσει τα παραπάνω σχόλια και έχει απορία, να διευκρινίσω ότι εδώ υπήρχαν 18 spam-comments στα κινέζικα, μέχρι να επανέλθω με σκούπα και φαράσι.

Ανώνυμος είπε...

Κακώς όμως έσβησες τα μηνύματα των Κινέζων. Ήταν αποστάγματα μεγάλης σοφίας. Ανυπομονώ για τη μεγάλη επιστροφή :)

head charge είπε...

Η αλήθεια είναι ότι κάποια σχόλια τώρα φαίνονται λίγο ξεκάρφωτα... Σου χρωστάω κέρασμα fortune cookies για να επανορθώσω. :)