3.6.10

μικρά (13)

Η πιο «πονηρή» ερμηνεία –περισσότερο κι από την αδέξια επίσημη ισραηλινή προπαγάνδα– από όσες εμφανίστηκαν σχετικά με τη δολοφονική επιδρομή στα πλοία της αποστολής προς τη Γάζα είναι εκείνη που διατυπώνει με ύφος τάχα αποστασιοποιημένης γνώσης και φιλανθρωπικής συγκατάβασης ότι οι συμμετέχοντες δεν ήταν παρά «αφελή πιόνια παρασυρμένα από τον ιδεαλισμό τους για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών γεωπολιτικών σχεδίων πίσω από την πλάτη τους». Λες και η μαζική σφαγή ήταν κάτι απολύτως προβλέψιμο, όπως και η εθνικότητα των νεκρών. Λες και δεν ήταν σκοπός της αποστολής να καταγγείλει στην πράξη τον αποκλεισμό της Γάζας, προσπαθώντας έτσι να στρέψει προς τα εκεί το βλέμμα της κοινής γνώμης, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους πολιτικούς φορείς των χωρών της «διεθνούς κοινότητας». Όχι, όλα αυτά συνέβησαν, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, ως προσχεδιασμένα πολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας, που επεδίωξε συνειδητά ένα τόσο υψηλό επίπεδο όξυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ. Ξυπνητζίδικες υστερόβουλες πολιτικές αναλύσεις, που διατυπώνονται εκ των υστέρων, με την ίδια άνεση με την οποία λίγες μέρες πριν, προσπερνούσαν εύκολα την υπόθεση βαφτίζοντας την απλά «επαναστατικό τουρισμό».

***************

Στην πορεία της Δευτέρας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, εκατοντάδες άτομα κινδύνεψαν είτε να ποδοπατηθούν, αν επικρατούσε ο πανικός, είτε να πάθουν ασφυξία, όταν τα ΜΑΤ αποφάσισαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση πετώντας χημικά δίπλα ακριβώς από τους διαδηλωτές, που είχαν μόνο έναν στενό διάδρομο διαφυγής πίσω τους. Μπορεί οι καταγγελίες για την αστυνομική αυθαιρεσία να έχουν γίνει πια κάτι τόσο συνηθισμένο ώστε σχεδόν τίποτε να μην προκαλεί έκπληξη, η συγκεκριμένη όμως αίσθηση της ψεκασμένης κατσαρίδας, για το διάστημα που στριμωγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο αναγκαζόμασταν να οπισθοχωρούμε σημειωτόν, με αρκετούς να κάνουν εμετό, είναι κάτι που δυσκολεύεσαι να ξεχάσεις για καιρό.

***************

Στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, ο Α. μιλάει για τον γείτονά του τον κύριο Κ., που έρχεται τακτικά για εφημερίδες και μικροψώνια. «Δεν μπορώ να κοιμηθώ από προχθές το βράδυ με αυτά που είδα», του είπε την τελευταία φορά που πέρασε. Ο κύριος Κ. είναι συνταξιούχος σε μεγάλη ηλικία. Στο καρπό του ενός χεριού του έχει εδώ και 70 χρόνια σημειωμένο έναν αριθμό. Ως πότε οι αναίσθητοι θα κουβαλούν μόνο το θράσος τους και οι άγιοι όλες τις ενοχές;

14 σχόλια:

Αντωνης είπε...

Εξαιρετικός. Μπράβο!

ELvA είπε...

Προσυπογραφω οσα λες φιλε ΗC!
Tη καλημερα μου απο Σουηδια και σας χασαμε λιγο, τελευταια.... ;)

head charge είπε...

Ευχαριστώ και τους δύο!

Στο πρώτο κομμάτι σχεδίαζα να προσθέσω και κάποιες παρατηρήσεις για τη στάση Ερντογάν, όπως και για την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, αλλά δεν προλάβαινα να τα διατυπώσω ακριβώς όπως θα ήθελα και έτσι ανέβασα τελικά μόνο το αρχικό συνοπτικό σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Με την τελευταία σου πρόταση τα είπες όλα βρε head. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο...

head charge είπε...

Καλώς τον Σάιλεντ! Αν θυμάσαι και από εκείνο το ποστ για τις ταινίες, κατά βάθος είμαι μελό τύπος. :-)

Γι’αυτό που έγραφα στο πιο πάνω σχόλιο υπάρχει ένα καλό σχετικό άρθρο του Π. Παπακωνσταντίνου στην Καθημερινή.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι λέει ο Παπακωνσταντίνου, εγώ πάντως το καλοκαιράκι θα κάνω τουρνέ στη γείτωνο με τον Τούρκο φίλο μου-θα σου στείλω και πόστκαρντ :)

(Ε, όχι και "καλώς τον", αφού όλο εδώ είμαι!)

head charge είπε...

Α, τι ωραία!

Και κοίτα σύμπτωση: λίγα λεπτά πριν, χάζευα αυτή την καλτ τουρκική διαφήμιση που προωθεί το μήνυμα της συναδέλφωσης των λαών μέσω γκοφρετομπουκίτσας.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι πολύ καλτ ρε συ χεντ! Αστείρευτη πηγή trash πληροφοριών-γιατί δεν φτιάχνεις μπλογκ με όλα τα τρελά που μας παρουσιάζεις κατά καιρούς;

head charge είπε...

Νομίζω ότι το έχω ήδη φτιάξει αυτό το μπλογκ... Που νομίζεις ότι βρίσκεσαι; :-)

Ανώνυμος είπε...

Ναι μωρέ χεντ, πάντα ξεχνάω εκείνη την ανάρτηση με την Πέμη Ζούνη :)

χαρη είπε...

συμφωνώ με τον Silent για την τελευταία πρόταση, Head. Εξαιρετικά όλα πάντως, αλλά δεν σε προλαβαίνω (άμα λείψω και λίγο...)

:)))

χαρη είπε...

συμφωνώ με τον Silent για την τελευταία πρόταση, Head. Εξαιρετικά όλα πάντως, αλλά δεν σε προλαβαίνω (άμα λείψω και λίγο...)

:)))

χαρη είπε...

Ps : για το διπλοτύπωμα εγώ φταίω;

(μού'χε ξαναδιακόψει τη σύνδεση κι έκανα μια ώρα να την ξαναβρώ, δεν τα βγάζω πέρα, πάει τελείωσε, με τα γούγλια :((( )

head charge είπε...

Σάιλεντ, θυμάμαι ότι εκείνο το ποστ σε είχε σημαδέψει!

χάρη, είναι φαίνεται που έλειψες και είπες να τα γράψεις όλα μαζεμένα :-) Αυτό με το διπλό σχόλιο το έχουν πάθει κι άλλοι πάντως, μην ανησυχείς! (btw, ευχαριστώ) ;-)