18.10.09

Video Jaxx

Έβρισκα πάντοτε πολύ ενδιαφέρουσα την ιδιότυπη alternative house pop των Basement Jaxx, παρόλο που δεν έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε κανένα από τα δύο συγκεκριμένα συστατικά είδη. Μπορεί ο πυρήνας των συνθέσεών τους να είναι mainstream -πολλά κομμάτια τους δε θα φάνταζαν παράταιρα για παράδειγμα σε κάποιο δίσκο της Madonna- οι ίδιοι όμως προτιμούν να υπονομεύουν τις μελωδίες τους με διάφορα εφέ, θορύβους και production tricks, καθιστώντας τον τελικό τους ήχο αρκετά πιο αντιραδιοφωνικό και εκκεντρικό από τον μέσο όρο. Ενδεικτικά, ο Andy Kellman γράφει στο allmusic.com, ίσως με ένα βαθμό υπερβολής: "they are to house what Miles Davis is to jazz, what Chuck Berry is to rock, what Public Enemy is to rap".

Πολύ ξεχωριστά όμως είναι και τα βιντεοκλίπ τους, αυτοτελείς χιουμοριστικές και πρωτότυπες ταινίες μικρού μήκους. Παρακάτω βρίσκεται μια επιλογή με δέκα από αυτά:

1. Take Me Back To Your House (feat. Martina Bang)



Ποπ κομμάτι που δανείζεται στοιχεία από country & western. Στο βιντεοκλίπ, ο χαρακτηριστικός ήχος από το μπάντζο θα μετατραπεί σε μπαλαλάικα και ολόκληρο το βίντεο γίνεται ένας χιουμοριστικός φόρος τιμής στη σοβιετική σημειολογία.

2. Oh My Gosh (feat. Vula Malinga)


(update: embedding disabled, watch here)

Ναζιάρικη female pop, η ανατροπή του βίντεο όμως βρίσκεται στη μεταφορά του σκηνικού στον χώρο ενός οίκου ευγηρίας.

3. U Don't Know Me (feat. Lisa Kekaula)



"You don’t know me / you don’t know anything about me" λέει το ρεφρέν ενός πολύ soulful τραγουδιού και στο βίντεο η μυστική ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ έρχεται στο φως. Οι υπεύθυνοι του βρετανικού MTV πάντως δεν είχαν ανάλογη αίσθηση του χιούμορ και εξόρισαν την προβολή του στη μεταμεσονύχτια ζώνη, ώστε να μη δημιουργούνται αθέμιτες εντυπώσεις στο ανήλικο κοινό του.

4. Where's Your Head At



Βασισμένο σε sample από τραγούδι του Gary Numan, είναι ίσως ό,τι κοντινότερο σε big beat electronica έχουν κάνει. Το περίπου καφκικό βιντεοκλίπ του "Where's Your Head At" είναι και το πιο γνωστό τους μέχρι σήμερα, ενώ έχει συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων και από το Pitchfork στη λίστα "100 Awesome Music Videos". (Ενδιαφέρουσα υποσημείωση περί Pitchfork: τα δύο πρώτα άλμπουμ των Basement Jaxx είχαν βαθμολογηθεί με 3.5 και 3.8 αντίστοιχα, κάποια στιγμή όμως οι BJ άρχισαν να θεωρούνται "cool" από όλο και μεγαλύτερο ακροατήριο. Η κριτική στη συλλογή που κυκλοφόρησε το 2005 με όλα τα μέχρι τότε singles τους συνοδεύτηκε από ένα 9.5 και τα επόμενα άλμπουμ τους πήραν αρκετά υψηλή βαθμολογία, πάντοτε όμως με την παρατήρηση ότι «δεν έχουν τη φρεσκάδα των πρώτων τους δίσκων»).

5. Romeo (feat. Kele Le Roc)



Από τα πιο γνωστά κομμάτια τους, με βίντεο-αφιέρωμα στις ταινίες του Bollywood. Αξίζει να σημειωθεί ότι κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2001, αλλά σταμάτησε απότομα να προβάλλεται μετά την 11η Σεπτεμβρίου από το αμερικανικό MTV με το σκεπτικό ότι στους τηλεθεατές δε θα αρέσει να βλέπουν εικόνες από ανατολικές χώρες στην οθόνη τους όταν θέλουν να ξεφύγουν από τη θλιβερή επικαιρότητα (!).

6. Plug It In (feat. JC Chasez)



Αρκετά ευδιάκριτο το σεξουαλικό υπονοούμενο του τίτλου, γίνεται μάλλον ακόμη πιο σαφές από τα fembots που πρωταγωνιστούν στο ευρηματικό βίντεο ως προϊόντα υπηρεσιών τηλεμάρκετινγκ.

7. Do Your Thing (feat. Elliot May)



Ένα Latin-house-soul μείγμα, οι στίχοι του οποίου δίνουν την αφορμή για ένα παιχνίδι με τα μπλουζάκια των πρωταγωνιστών του κλιπ.

8. Rendez Vu



Αυτό είναι το κομμάτι με το οποίο έφτασαν στην πιο ψηλή θέση των βρετανικών charts μέχρι σήμερα (Νο 4), αλλά προσωπικά βρίσκω ότι είναι το single τους που μου αρέσει λιγότερο από όλα όσα έχουν κυκλοφορήσει. Είναι πάντως αρκετά ενδεικτικό του τρόπου που -ελλείψει κάποιου guest vocalist- χρησιμοποιούν τα δικά τους φωνητικά (του Felix Buxton δηλαδή) περασμένα από στρώσεις vocoder και autotune. Από την άλλη όμως, το κομμάτι συνοδεύεται από το πιο σουρρεαλιστικό κλιπ τους, που θυμίζει κάτι από «Τρεις Αμίγκος».

9. Good Luck (feat. Lisa Kekaula)



Αυτό πάλι, (ένα σύγχρονο "I Will Survive") είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια τους. Το βίντεο μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο, ωστόσο το concept «νταρντάνα soul diva πίσω από το τιμόνι πηγαίνει να δουλέψει δεσμοφύλακας και καταριέται τον πρώην της» είναι εξαιρετικά λειτουργικό.

10. Lucky Star (feat. Dizzee Rascal)



Άλλο ένα από τα καλύτερά τους κομμάτια, με ένα συγκριτικά απλό βίντεο.


ΥΓ. Εδώ, σε μια από τις πρώτες αναρτήσεις του μπλογκ, υπάρχει μια παρόμοια λίστα με δέκα βιντεοκλίπ των Chemical Brothers.

Δεν υπάρχουν σχόλια: